Цената за чадър на плажа се увеличава това лято

Това лято цените по родното Черноморие за чадър на плажа вероятно ще ни струва повече. Причината за това е, че за последните две години държавата е повишила концесионните договори на стопаните на плажове с близо 25%.

"Ние не можем да оптимизираме персонала, защото тези задължителни дейности, те са ни по договор и ние не можем да не ги наемем. Начините са – единият е да повишим цената на чадър и шезлонг, другият вариант е да вдигнем наемите на заведенията. Това ще рефлектира върху крайния потребител, при нас са плажуващите", каза пред БНТ Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

За сметка на това няма да има драстично увеличение при цените за нощувки в хотелите, каквото се наблюдаваше през последните години. Цените на основните консумативи на хотелиерите са се запазили. Минимално повишение ще има заради увеличаването на минималната работна заплата.

"Основните пера в разходите на работодателите, това са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение, колегите споделят, че в рамките между 5 и 10% ще се оскъпи както хотелското настаняване, така и цялостно почивката на този етап", коментира Христина Славова от Бургаска регионална туристическа камара.

Според експерти се очертава да бъде по-скъпо на юг от Бургас, където в края на сезона регионът беше сполетян от водно бедствие.

"Някои хотели със сигурност имат покачване на цените, но то не е само заради инвестицията, която са направили. Идеята е вече бизнесът да погледне по-стратегически – да види, че не е застрахован и да може да си направи застраховка на имуществото", каза Константин Занков, експерт в туризма.

А хотелиерите съветват - колкото по-рано резервираме своята лятна почивка, толкова по-евтино ще ни излезе тя.

"Ние сключваме договори още от май, юни месец миналата година за този сезон. Отстъпките започват от няколко процента и стигат до 30%. Може да има и повече, но това зависи от политиката на всеки колега. Този месец, февруари, например могат да се ползват до 20% отстъпка", посочи Янчо Парушев, хотелиер, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Ранните записвания продължават до края на април. А от бранша отчитат, че има увеличение на 10% спрямо предходната година на ранни резервации.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"