Цената на тока расте хаотично

Прогнозите за септември ще се окажат 30 на сто по-ниски от реалните сметки, обявиха от ФСЕС

Изключително неконкурентоспособна става икономиката ни, предупреждават енергийни експерти и финансови анализатори пред „Труд news”

На борсите са рекордни нива

Цената на тока ще расте хаотично, а пазарите в цяла Европа продължават да чупят рекорди в първите дни на септември, коментираха пред “Труд news” финансови наблюдатели.

Прогнозните данни от Унгарската енергийна борса показват цени от 110 евро за MWh през първите месеци на 2025 година.

“Цената на електроенергията продължава да поскъпва, а фючърсите за продажбата на електроенергия за първото и второто тримесечие на 2025 година са над 110 евро за MWh по данни на Унгарската борса”, предупреди пред “Труд news”енергийният експерт Явор Куюмджиев. Финансови анализатори и енергийни специалисти потвърдиха прогнозите си пред “Труд news” за нестабилни и растящи цени на тока за целия регион.

Според Явор Куюмджиев, основната причина за високите цени не само в България, но и на Балканите, е ситуацията в Украйна, тъй като Русия нанесе удари върху енергийната инфраструктура на Западна Украйна, като поразиха електрически подстанции.

“През тези подстанции можеше да се внася ток от Полша, Словакия и Унгария, но сега вече това трасе е неизползваемо. Единствените връзки, които останаха на Украйна за внос на електроенергия, са през Румъния и Молдова, което означава, че само през Румъния и България може да се внася електроенергия, а недостигът е катастрофален”, посочи Куюмджиев. “Ситуацията е абсурдна, защото дори Ровненската АЕЦ в Западна Украйна няма връзка с останалата част на мрежата в страната. И на практика се получава така, че Ровненската АЕЦ може да изнася ток за Европа, но не може да пренася електроенергия вътре в Украйна”, даде пример за доставките на електроенергия в региона енергийният експерт.

“Няма никаква гаранция, че подстанциите, които служат за внос на ток от Румъния и България, също няма да бъдат бомбандирани, но ако това се случи, цените в България ще паднат”, каза още Явор Куюмджиев.

Цената на борсовия ток в България се покачи до рекордни нива, достигайки 1858 лв./MWh за 20,00 ч. на 3 септември в сегмента “Ден напред”, показаха данните от Българската енергийна борса.

На извънредно заседание на енергийната комисия в Народното събрание депутатите обсъждаха ситуацията с компенсации на бизнеса от средствата на Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС). За септември са прогнозирани цени, които ще се окажат с 30 процента по-ниски на базова електроенергия, пресметната за 223,43 лева за MWh, заяви пред депутатите Диан Червенкондев, председател на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “Разходите на Фонда ще се вдигнат немалко”, каза Червенкондев.

Припомняме, че по решение на парламента от правителството бе осигурено 245 млн. лева за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток и над 633 000 небитови клиенти в България ще могат да се възползват от 100% компенсации за цена на електроенергията над 180 лв./MWh.

Най-потърпевши от високите цени на електроенергията са хотелиерите, които работят вечер при най-високите цени на тока, отбеляза по време на заседанието председателят на енергийната комисия в 50-ото НС Делян Добрев.

От бранша вече коментират, че сметките за ток, които са платени заради пиковите часове през юли, са по-високи с близо 40 на сто спрямо предходния месец.

Септември започна с ударни цени

Пикът вечерно време е почти 1900 лева за MWh

Пазарът на електроенергия през септември стартира с ударни цени. Енергийната борса в рамките на търговията в сегмент “Ден напред” затвори на 3 септември при средна цена за базова енергия (1 - 24 часа) от 386,92 лв. за MWh с ден за доставка 4 септември 2024 г. и обем от 80 609,50 Mwh. Това е понижение с 5,2 на сто спрямо стойността при затваряне на предишната търговия. Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 448,02 лв.(229,07 евро) за MWh - спад с 1,65 на сто спрямо стойността ден по-рано, при количество от 42 988,70 MWh.

Извънпиковата енергия (37 620,80 MWh) е на цена от 325,82 лв. (166,59 евро) за MWh (1-8; 21-24 часа), което е повишение с 9,09 на сто в сравнение с нивото при затваряне на предишната сесия.

Най-високата цена на електроенергията, търгувана в сегмента “пазар ден напред” е постигната за 20 часа - 1842,39 лв./MWh при количество от 3817,4 Mwh.

Ден по-рано, на 2 септември, най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 82,38 лева за мегаватчас, достигната за периода 12:00-13:00 ч., а най-високата е 1858,06 лева за мегаватчас - за 19:00-20:00 часа.

Иван Хиновски, енергиен експерт от Български енергиен форум, пред “Труд news”: С 20 на сто ще се повиши електроенергията до седмици

Причината - скоро затваря единият от реакторите на АЕЦ “Козлодуй”

Основната причина за рекордните цени на тока е липсата на регулиращи мощности, които да работят по време на пиковото потребление, няма вода, за да могат ВЕЦ-овете да поемат вечерния връх, а и ПАВЕЦ “Чаира” в момента не работи. Всички търговци калкулират високата цена на електроенергията вечер след спирането на работата на фотоволтаците, затова цената е толкова висока. Основната причина за тези пикове в цената е свръхизграждането на фотоволтаици, небалансирано за системата, както и липсата на балансиращи мощности.

Огромният недостатък на българската икономика е, че няма фактически дългосрочни договори, а всички разчитат да закупуват електрическа енергия в сегмента “Ден напред”. Липсва платформа за дългосрочно договаряне. Затова ние от “Български енергиен форум” излизаме с позиция, с обръщение към управляващите, да се възстанови платформата на дългосрочни договори. Само така може да се избегнат тези пикове в цената на електроенергията.

Вчера за първи път от доста време работиха цели 5 от блоковете на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2”, защото това са единствените мощности към момента, които дават изравняване, т. е. компенсират търсенето след спирането на фотоволтаиците. Доскоро в тази роля бяха ПАВЕЦ “Чаира” и ВЕЦ-овете, но като ПАВЕЦ-ът го няма, а и няма вода за ВЕЦ-овете, остават само топлоелектрическите централи. А конкретно около ПАВЕЦ-а е пълен батак, не е ясно кога ще заработи отново тази уникална за Европа мощност. Пример за безобразно българско управление.

С началото на плановия ремонт на АЕЦ “Козлодуй” цените веднага ще се повишат. С колко ще скочат, зависи много от потреблението, зависи с колко търговците ще изнасят, колко ще е вносът. Защото в момента много от тях внасят електроенергия отвън - от Румъния, от Гърция, от Турция. Много е относително, но при всички случаи ще се усети. Минимум с 20% ще скочи цената в сегмента “Ден напред”.

Кузман Илиев, икономист, пред “Труд news”: На моменти плащахме два пъти по-скъпа електроенергия от Франция

В региона се забелязва много сериозно покачване на цената на тока, а България е един от безспорните първенци. Ситуацията в Украйна е една от причините за скъпия ток. В момента, в който украинците влязоха в Курск, беше ясно, че руснаците ще отговорят със засилени атаки най-вече срещу енергопреносната система на Украйна - 70% от нея е извадена от строя.
В региона се отваря една изключителна възможност за износ към Украйна, форсират се всички мощности, въглищните централи, които нашите политици бяха казали, че ще бъдат затворени, за да угодим на Европейската комисия, се оказва, че спасяват дори Украйна в тази ситуация и започват да работят на пълни обороти.

Прави впечатление обаче, че при нас токът на моменти беше два пъти по-скъп от този във Франция. Като цяло цените на тока в Източна Европа са по-високи от тези, в Западна Европа. Стигнахме до ситуация, в която средната цена на тока за август в Украйна беше по-ниска от тази у нас, при положение, че те имат сериозни проблеми.

Нашата икономика става изключително неконкурентоспособна. Това не се усеща веднага от бизнеса тъй като парламентът прие след определен таван цените да се компенсират, но те се компенсират от всички дружества в енергетиката. Правим така, че задушаваме собствените си енергийни дружества. Декапитализираме ги и след време няма да могат и те да произвеждат ток.

Проблемът не е в цената на тока, който изхвърча през лятото. Тя ще изхвърча всяко лято и всяка зима. За мен проблемът е системен. Какво се случва ,след като ние сме поели ангажимент към ЕК и по Плана за възстановяване и устойчивост да затворим въглищните централи? Ако това се случи, ще има режим на тока, а цената му ще е много висока. Може би ние не затваряме тези централи и не вземаме парите по плана защото осъзнаваме колко гибелно ще е това за икономиката ни. Има и втора причина - нашата електроенергийна система не може да съществува без ТЕЦ-овете да работят и да балансират в пиковете и спадовете на потреблението. Ако те не работят, това означава тотална дезинтеграция на системата, а тя касае цяла Европа.

Има и още нещо, много притеснително. Преди година и половина ние бяхме в топ три на износителите на електрическа енергия в Европа. Сега сме нетен вносител.

Боян Рашев, енергиен експерт: Държавната „Марица“ заработи с 5 блока, защото няма кой друг

Гледам какво се случва и се чудя какво ли идва.

В 7:00 на 3.09 - топла сутрин в края на лятото с минимален товар на системата (3400 MW) - ТЕЦ “Марица Изток 2” работи с 5 блока! 

Централата не е работила с повече от 4 блока нито веднъж през 2024 г. (поне аз не виждам такъв момент) - дори и в най-натегнатите периоди за електроенергийната система през зимата и юли месец.

Ако днес ТЕЦ 2 работи с 5 блока, кой ще произвежда тока през зимата, когато товарът надхвърли 7000 MW за цели денонощия?

В топлата вечер на 3.09 (товар около 4000 MW) цената на тока достига над 1800 лв./MWh (“Ден напред”) и над 2000 лв./MWh (В рамките на деня).

След няколко седмици АЕЦ Козлодуй ще затвори единия си блок за планов ремонт и от системата за поне месец ще излязат 1000 MW предлагане. Пиковият товар вечер обаче ще се вдигне над 5000 MW, а ако мине студена вълна и се наложи да запалим печките, ще надхвърли и 5500 MW.

Каквo ли ще стане с цената на тока тогава?

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"