Цените на електроенергията в Южна Европа са до пет пъти по-високи

Цените на електроенергията в Южна Европа са до пет пъти по-високи от тези в скандинавските страни и почти двойно в сравнение с Централна и Западна Европа, според анализ на Eurelectric, Европейската асоциация на електроенергийната индустрия, съобщава електронното издание на в. Kathmerini.

Eurelectric отдава големите ценови различия на намаляването на трансграничните енергийни потоци.

Гръцкото правителство споделя това мнение и повдигна въпроса пред ЕС. Министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви по време на Международния панаир в Солун (TIF), че в петък е изпратено писмо по въпроса до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис също разкри, че заедно с колегите си от България и Румъния, той оглавява инициатива за създаване на постоянен механизъм за намеса, когато възникнат екстремни цени поради откъсването на Югоизточна Европа от по-широкия европейски енергиен пазар.

Според анализа на Eurelectric цените на електроенергията са се доближили до нивата отпреди кризата до април. Те обаче се повишиха през лятото поради увеличеното търсене, нарастващите цени на природния газ и намалените трансгранични енергийни потоци.

Цените на електроенергията на едро в Гърция следват подобна тенденция, достигайки 98,89 евро за мегаватчас през юни, 135,18 евро/MWh през юли и 129,83 евро/MWh през август.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"