Цените на храните в Гърция остават във фокуса на правителството въпреки деескалацията в някои категории през последните месеци. Това се обяснява с устойчивостта на фактори като климатичната криза, която има непредвидими последици за селскостопанското производство.
Различната скорост при промяна на цените в категориите храни бе отразена в скорошно проучване проведено през октомври. От изследваните 19 категории храни, 7 регистрират спад на годишна база от 3,78% до 0,14%, докато 12 регистрират повишения от 0,11% до 11,31%. Най-големи повишения през миналия месец се наблюдават в прясна риба и морски дарове (11,31%), закуски (5,79%), бисквити и шоколади(4,78%), безалкохолни напитки (3,72%), алкохолни напитки (3,49%).
На първо място са категории стоки засегнати от климатичната криза, производство и международните цени на суровините. Кафето и какаото водят до поскъпване на топлите напитки, а гроздето влияе върху цената на виното.
Най-голям спад сред категориите хранителни продукти е регистриран в бебешка храна (3,78%), прясно и замразено тесто (2,77%), бульони от яйчен крем (2,35%), замразени храни (2,23%).
Въпреки окуражаващия факт, че се регистрира деескалация след период на силен инфлационен натиск, остава усещането, че поради непрекъснатите преоценки, които го предшестваха в продължение на три години, цените продължават да са високи.
Министърът на развитието Такис Теодорикакос обясни, че мерки като ограничения на печалбите ще продължат до 2025 г., а предстоящият период и предложенията ще бъдат поставени под „микроскоп“, за да се справят с подвеждащи явления. От министерството наблягат специално на строгия и засилен контрол на пазара, като подчертават, че размерът на глобите е увеличен шест пъти.
В момента, според Министерството на развитието, са добавени 523 артикула с намаление от 5% на 24%.