Цецка Цачева: Не може да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър

Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред БТВ.

По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.

Попитана дали подкрепя думите на премиерът Бойко Борисов, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени, Цачева заяви: „Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието. Аз съм категорична, че не може без отговорност, след като България няколко дни е без търговски регистър.

На въпрос колко държавни поръчки е спечелила фирмата „Лирекс”  за последните 10 години и каква е общата стойност, правосъдният министър отговори: „Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по ЗОП, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма „Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"