Циганите не искат ваксина, чипирала ги

Канят шоумени и религиозни водачи да се включат в кампанията

От здравното министерство обявиха кампания за масова имунизация в гетата

Под 10% са имунизираните от тази общност

Циганите не искат да се ваксинират, а тарторите в махалите пускат слухове, че с препаратите срещу COVID ще ги чипират или ще ги стерилизират. “Сред населението битуват митове, хората от малцинствата са уплашени, страх ги е, че ще имат странични последствия”, коментира зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща с ромски медиатори и други здравни експерти.

От здравното министерство обявиха, че започват масова ваксинационна кампания в ромските гета, където ще има от всички видове ваксини. Медиатори ще докладват на всеки 10 дни как върви кампанията.

Имунизираните сред тази общност са под 10%, обяви зам.-здравният министър. Той обясни, че в кампанията ще включат представители на шоубизнаса, както и религиозни водачи.

От РЗИ-Варна коментираха пред “Труд”, че имат готовност да изпратят мобилни екипи в ромските махали, но до момента няма нито една заявка. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на инспекцията. От началото на юни в Гъбената махала, Максуда и ромските общности в кв. “Аспарухово” и с. Каменар работят на терен здравни медиатори. Ваксини си поставят главно ромите, които искат да заминат на гурбет в чужбина.

И здравните власти във Великотърновска област разчитат на съдействието на медиатори при ваксинацията на ромското население срещу коронавирус. Това каза пред “Труд” директорът на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева. В еленските села Майско и Константин, които са с компактно ромско население, са разкрити дори пунктове за имунизиране. В процеса помагат и личните лекари.

РЗИ Шумен стартира тази седмица мащабна информационна кампания за ползите от имунизацията с открити пунктове в различни точки на града. Помагат БЧК и Община Шумен. В пунктовете обаче, не се поставят ваксини, а акцент е хората да получат отговор на въпросите “Защо да се ваксинирам?, Как да избера ваксина?, Къде мога да се ваксинирам?”

Ромите в Пиринско категорично отказват да се имунизират срещу Covd-19.

Причината е, че те не вярват, че има такова заболяване, а за имунизацията смятат, че ще ги убие, разказват повечето от местните лидери в махалите.

Христо Николов, здравен медиатор: Страх ги е, че ще ги стерилизират

Има страх, че някой ще ги чипира или стерилизира. Те не се интересуват от здравната ситуация. Предстои четвърта вълна. В тази среща ние здравните медиатори изговаряме какво ни притеснява.

Публична тайна е, че ромската общност е с нисък здравен статус. Затова е добре да има превантивни мерки. Чрез неформални лидери и водачи на религиозни общности трябва да призовем, да кажем, че ваксините не са опасни, защото негативното за тази ваксина е в изобилие.

Ромската певица Бони пред “Труд”: Ще съм по-свободна да пътувам

Аз не съм се ваксинирала все още, но не защото се страхувам, просто исках да избера точно на коя ваксина да се спра. Не съм против ваксините и осъзнавам, че пандемията съществува и колкото по-бързо приемем това, че трябва да се ваксинираме - толкова по-добре. Аз съм постоянно сред хора и с ваксина ще съм и по-свободна да мога да пътувам в чужбина.

Живеем в 21-ви век и не мисля, че е нещо страшно да се ваксинираме. Аз преминах лека форма на корона вируса - единствено със загуба на обоняние и вкус, така че имам антитела, но това не означава, че няма да се появи отново. Много мои познати и близки си отидоха, изключително много хора загубих покрай пандемията и периода в началото беше страшен, затова нека не живеем в страхове и всеки да вземе правилния избор, за да не съжалява после и да си казва - защо не го направих!?

Глупаво е хората да бъдат плашени, че биха станали стерилни ако се ваксинират - това не е сериозно.

Кмет предлага да се започне с работещите в общински фирми

В „Столипиново“ чакат пари, за да се имунизират

Ваня Недялкова,
ТРУД, Пловдив

Ромите в “Столипиново” отказват да се ваксинират и проведената на 12 юни акция с разкриването на имунизационен пункт там приключи със скоростното му затваряне при едва десетина ваксинирани. Хората в гетото чакат пари като стимул да се ваксинират, но в РЗИ - Пловдив, не се убедени, че и това ще помогне.
В ромската общност са попили всички слухове за опасността от ваксините, затова трябва да се намери друг подход, смята кметът на район “Източен”, към който е “Столипиново”, Иван Стоянов. “Трябва да се започне с работещите в двете общински предприятия - “Чистота” и “Градини и паркове”, те са около 1000 души. Не можем да ги задължим, но можем да ги приканим да се ваксинират след работа на открито в “Столипиново”, после другите ще видят, че няма нищо опасно в това, и може така да ги стимулираме”, заяви за “Труд” Стоянов.
В Община Пловдив планират да засилят агитационната кампания и да потърсят помощта на ромските медиатори в убеждаването на хората в квартала да си сложат ваксина срещу коронавирус.

Написаното щяло да мотивира ромите

В Бургас чакат листовки

Мария Кехайова, 
ТРУД, Бургас

В Бургас са ваксинирани 10 процента от ромите, живущи в региона. В РЗИ очакват да получат листовки от Здравното министерство, които да бъдат разпространени сред тях- за да ги мотивират да се ваксинират. Иначе не се предвиждат никакви специални “зарибяващи” мероприятия. “Все пак това дали ще се ваксинират или не си е личен избор”, казаха от РЗИ.

Според запознати, ромите от квартал “Комлука” много се страхували от индийския щам- ДЕЛТА на коронавируса. Слухове сред тях носели, че циганите са податливи на този щам заради цвета на кожата си. Въпреки това не е ясно, дали ще се решат на “инжекция”, както наричали ваксинацията.

До момента няма информация за ромски фолк звезди и други идоли, които да са поканени да агитират.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"