ЦИК бламира решение на ВАС

Комисията отново не е предвидила регистриране на листи на партии и коалиции с е-подпис

ВАС остави без разглеждане третата жалба на ДПС-Доган

24 партии и 9 коалиции ще участват в изборите на 27 октомври

ЦИК упорито бламира решение на Върховния административен съд, като не предвижда регистрация на листи на партиите и коалициите с електронен подпис. “В решението, с което ЦИК е определила условията и реда за регистрация на кандидатски листи, не е предвидено подаването им с електронен подпис”, заяви пред журналисти зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. На въпрос могат ли все пак формациите да подпишат листите си с е-подпис, или трябва да минават през административните съдилища, Матева отговори: „Според съдебната практика - да, а какво ще приемат от РИК, не мога да кажа”.

Матева припомни, че “преди две години се създаде прецедент да бъде подадена регистрация на кандидатска листа с е-подпис. РИК-Стара Загора отказа, Административният съд в Стара Загора с потвърдено решение от ВАС прие, че това е редовен начин за регистрация.” Става въпрос за кандидатската листа с народни представители на “Демократична България” в Стара Загора за изборите на 21 ноември 2021 г. Партията бе заверила листата си на хартиен носител с е-подпис. От Административния съд в Стара Загора отхвърлиха отказа на РИК за регистрация на листата.

Независимо от създадения прецедент ЦИК отказват да предвидят в решенията си внасяне на документи с е-подпис и по електронен път. Преди седмица ВАС постанови решение в полза на „ДПС-Ново начало” приемайки, че коалицията е подала първа документи в ЦИК, позовавайки се на заявление за регистрация, внесено по електронен път на 2 септември пет минути след полунощ.

По казуса с хартията за машините за гласуване, заради която на предишните избори 140 устройства отказаха, Матева припомни, че печатницата на БНБ осигурява хартията. От БНБ уверили, че хартията за машинния вот отговаря на всички критерии. Росица Матева припомни, че доставчикът на хартията е закрепен в Изборния кодекс с ранга на закон и гласуване в Народното събрание и не може да се сменя. Матева отпрати обаче останалите въпроси към БНБ, въпреки че самата комисия няма яснота дадено ли е право на управителя на печатницата да отговаря на въпроси.

За участие в изборите на 27 октомври са регистрирани 24 партии и 9 коалиции.

До 17 часа на 21 септември могат да се заличават партии и коалиции, както и да се правят промени в състава и наименованието на коалициите.

До вчера 5070 избиратели са заявили желание да гласуват зад граница. Срокът за заявленията е до 3 октомври.

Върховният административен съд е гледал 11 жалби срещу решения на ЦИК, отменено е само едно решение на комисията, а две от жалбите са оставени без разглеждане заради вътрешнопартиен проблем, който е оставен за решаване от двамата съпредседатели на политическата формация (става въпрос за ДПС). Вчера ВАС се произнесе по третата жалба на ДПС, внесена от Джевдет Чакъров. Магистратите оставиха без разглеждане жалбата на Политическа партия “Движение за права и свободи” представлявана от Джевдет Чакъров срещу регистрацията от ЦИК на коалицията „ДПС-Ново начало”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"