ЦИК изхвърли ДПС от изборите (обзор)

Избирателната комисия спусна указания за промяна на състава на коалициите, иска и банкова сметка на партията

ВАС ще решава казуса, очаква се и двете фракции да подадат жалби

Срокът за изпълнение на указанията е 3 дни

ЦИК изхвърли партия ДПС от изборите със спуснатите си указания към двете коалиции - „ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски и „ДПС-Демокрация, права и свободи” на Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.

Указанията казват, че двете коалиции в тридневен срок трябва да представят документи, че политическа партия ДПС не е част от техния състав. Според ЦИК е налице несъответствие по член 127, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи следното: всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.

Другото указание е двете коалиции да представят пред ЦИК удостоверение за банкова сметка на името на партия.
Против указанията гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева, излъчени от ГЕРБ.

“Гласувах против указанията - продължение на правния абсурд, да не определи последователността на внасяне на документите. Това доведе до измислените указания, да извадят една от партиите от тях. В двете коалиции участва една и съща партия”, посочи Георги Баханов.

“Не може ние да бавим и да тупаме топката, указанията се дават незабавно, а ние ги даваме след два дни. Проблемът ще бъде пред нас отново и ЦИК ще трябва да се произнесе по документите. Не обсъдихме всички документи. Казахме, че една партия не може да участва в двете коалиции, не можем да кажем дали една партия може или не може да участва в една коалиция”, изтъкна и Йорданка Ганчева.

Юристи и наблюдатели на изборните процеси прогнозират, че при отказ да бъде регистрирана някоя от фракциите, скандалите ще се пренесат и в смесените райони. Казусът ще отиде в съда, категорични са депутати от двете фракции на ДПС. По закон двете коалиции, в които фигурира името на ДПС, трябва да изпълнят указанията в тридневен срок.

В чл.134, ал. 2 на Изборния кодекс е записано следното: При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия дава незабавно указания за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрация. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в срока по изречение първо, Централната избирателна комисия отказва регистрация.

След това „ДПС-Ново начало” и „ДПС-Демокрация, права и свободи” могат да се жалят пред съда. Съдът може да потвърди решението на ЦИК, или да го отмени.

Ескалацията на нервни изблици в ЦИК днес започна още сутринта по време на закритото заседание.

ЦИК на практика се оказа блокирана от споровете около двете ДПС-та и не успя да започне работа по предвидения дневен ред. Решенията в комисията се вземат с мнозинство от 2/3, т. е. с 10 гласа, но нито едно от предложенията не можеше да събере необходимите гласове.

Днес още в началото на заседанието по регистрацията на ДПС-тата в ЦИК решиха да заседават без мобилни телефони, под претекст да не се оказва влияние върху членовете. Едно от първите становища било да се откаже регистрация и на двете ДПС-та, тъй като и в двете коалиции се дублира наименованието.

Другото изказано мнение било да се регистрира само коалицията „ДПС-Демокрация права и свободи”, с мотив, че нейни представители са били първи в ЦИК. Още през нощта в неделя в интернет бяха пуснати снимки на представители на ДПС с председател Джевдет Чакъров, които седят край масата за приемане на документи в ЦИК.

Младежи от ДПС с председател Делян Пеевски пък съобщиха, че още от петък вечерта стоят пред вратите на ЦИК и чакат ред за внасяне на документи за регистрация на партията.

ЦИК обаче взе решение да не отбелязва нито пореден номер, нито час на приемане на документите на двете ДПС-та. Според юристи по този начин комисията е създала сериозни пречки и пред съда, в случай, че се стигне до решаване на спора там. Почти сигурно е, че крайната дума по казуса ще имат магистратите, смятат и членове на ЦИК.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"