ЦИК неглижира препоръките на кабинета за изборите (обзор)

Прави се анализ на причините за отпечатване на дефектни бюлетини от машините

Недоверие в прозрачността на изборния процес е една от причинете хората да не гласуват, обяви министърът на иновациите Росен Карадимов

БНБ да вземе публична позиция за хартията

Ниската избирателна активност се дължи и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това обяви след срещата на шестима служебни министри с ЦИК министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

След срещата Карадимов подчерта, че правителството е твърдо решено да работи в тази посока. Пред ЦИК Карадимов е представил предложенията на правителството за гарантиране на по-голяма прозрачност на изборния процес. По време на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова призна, че в комисията още не са обсъждали предложенията и затова не се ангажира с отговор на въпроса кои от тях ще приемат.

От Министерски съвет поискаха и флашките да се проверяват, след като се качат листите и кандидатите, предложено е и пломбите за машините да се доставят от фирма, която е различна от тази, която изпълнява обществената поръчка по осигуряване на машинното гласуване.

Председателят на ЦИК увери, че хартията върху която се отпечатват бюлетините от машинното гласуване, напълно отговаря на изискванията на производителя. Нейкова посъветва журналистите да питат БНБ за проблемите с хартията. Каза, че на предишните парламентарни избори на 9 юни 140 машини са били спрени, тъй като пускали “по-къси, непълни и дефектни бюлетини”. В момента се извършвал анализ на причините, ангажирани били експерти от БАН и на министерството на е-управлението.

ЦИК са поискали от управителя на БНБ печатницата публично да вземе позиция по темата с доставката на хартия, за да не се създава напрежение и да има съмнения, че се доставя хартия, различна от техническите изисквания на производителя.

“Хартията ще бъде различна от тази, която беше използвана на 9 юни”, обяви Нейкова.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"