ЦИК разпределили РИК почти по равно между двете ДПС

В последния възможен срок и по соломоновски

Редуват ръководни постове по места

В последния възможен срок от ЦИК обявиха решенията за регистрация на Районните избирателни комисии (РИК), а проверка на „Труд news” установи, че в РИК-овете по места има представители и на двете ДПС-та.

В РИК, където съставът трябва да се състои от 17 членове, има представители на привържениците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на ДПС около председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Действали са по соломоновски“, коментираха пред „Труд news” политически наблюдатели. Принципът на разпределението е, че в РИК, където едното ДПС има пост в ръководството, на другото ДПС представителят е член и обратно. В РИК, където изискванията са за 13 членове, от ЦИК са редували назначенията и в някои от комисиите има представител на Ахмед Доган, а в други – на Делян Пеевски.

Всички районни избирателни комисии трябва да започнат работа, но юристи коментираха пред „Труд news”, че е възможно всички служебни назначения на РИК от страна на ЦИК да бъдат атакувани пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Припомняме, че юристи коментираха пред „Труд news”, че ако двете ДПС-та не се разберат и настояват на абревиатурата ДПС, ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Върховният административният съд да решава.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"