Циркът с име Български футбол

Нищо старо не е забравено! Нищо от най-лошите неща на демократичния ни футбол не е останало в историята!
Последната седмица два астрални близнака припомниха защо не трябва да се сърдим, че сме като тупан в Европа. И че докато отбори като „Ботев“ (Враца) угоднически отиват да „домакинстват“ на хегемона „Лудогорец“ в Разград, то ще пада гол след гол без значение в кой от евротурнирите и с кой треньор (само този сезон вече станаха трима).
Кои са астралните близнаци? Естествено „Локомотив“ (Пд) и „Спартак“ (Вн). Цяла седмица двата клуба правят всичко възможно да взривяват феновете си и да веселят неутралната аудитория. Ексцентричните им собственици Христо Крушарски и Павлин Николов са като на 100-метров спринт кой първи ще обяви, че спира финансирането. Дали ще стане така? Говорим за Цар Футбол, който от години се е превърнал в много скъп бизнес дори и у нас. От трансфери, от телевизионни права, а и от нечестни задкулисни сделки. Обвинение няма към никого – просто такава е историята. А когато се стигне до битка за титла или изпадане, то отборите от златната среда могат да бъдат барометър в много мачове.
Последната серия от цирка с име Български футбол се разигра във Варна. В опит за „Епизод II: Събличането“ привърженици на „Спартак“ съблякоха треньора Кириякос Гиоргиу. Преди десетина години фенове на „Левски“ нахлуха на пресконференция и свалиха синята фланелка на Ивайло Петев. И защото все пак сме във втори епизод сега за гърка имаше и шамари. Мила родна картинка! Всъщност тук феновете имат право да протестират, както и целият български футбол. Въпросният Гиоргиу е поредният треньор, който няма лиценз и води отбор. Нещо напълно недопустимо в нормалния свят. През годините и ЦСКА, и „Левски“, и „Лудогорец“ са попадали в тази неловка ситуация. Въпросът е защо БФС и треньорската комисия не наложат точни и ясни правила по въпроса? Разбира се, в кризисен момент човек без лиценз би могъл да изведе тим за един мач, но дотук! А бизнесменът Николов обясняваше колко голям треньор е Гиоргиу. Нищо, че вече са хвърляли камъни по него...
И все пак всичко изброено дотук е само първата и официална версия за събитията на „Коритото“. Тази, в която вече вярват дори в съблекалнята на „соколите“, е че всичко е един сценарий и то от ден първи след раздялата на Александър Томаш със „сините“. Павлин Николов много добре знаеше какво предстои да се случи, ако назначи Георгиу – треньор, който вече бе изпъден на два пъти от феновете. Първият път, докато „Спартак“ креташе по долните дивизии, а вторият - преди месеци, когато бизнесменът искаше да го постави начело на школата. И в двата случая привържениците бяха твърдо против и го тласнаха към изхода на стадиона.
И така до 26 септември, когато целият град бе наясно, че агитка на „Спартак“ се организира да посети тренировката, но така и не бе спряна въпреки добре осведомената полиция.
И наред с проблема с треньорските лицензи сега новият президент Георги Иванов има още един подобен на масата - с банковата гаранция. От години е необходимо да има такава на клубовете, иначе всеки може да се откаже, когато и както реши за добре. Точно такава съдба грози „Спартак“, ако Николов спази заканата си и се оттегли от футбола.
Ден по-рано в късни доби на сцената излезе и Христо Крушарски. И той спирал финансирането на „Локомотив“ (Пд). От неговата уста сме го чували не един и два пъти. Крушарски неведнъж се е гордял с крилатите си фрази, напускал е, връщал се е. Знае ли човек какво ще направи сега? Има малка разлика – иска 5 милиона лева за акциите на „Локомотив“. Сумата по никакъв начин не звучи стряскащо, но явно няма богати хора, които биха искали да участват в „Епизод III”.
За разлика от „Спартак“ в Пловдив валят оставки. На директори и треньори. Но общото е, че и Любослав Пенев, и Гиоргиу не са желани от феновете на отбора, но не искат да си тръгнат доброволно. Въпреки незадоволителните резултати. Много вероятно е и в двата случая въпросът да е финансов. Оставка означава раздяла по взаимно съгласие. Уволнение пък значи неустойка, която, ако не се плати, преминава в съд.
Има още нещо общо между Николов и Крушарски. Доскоро техен служител беше Томаш. Първоначално го хвалеха много, а на прощаване единият го изгони, а другият спечели 240 000 лева. И Николов, и Крушарски оплюха треньора, който заслужи да води ЦСКА в момент, когато клубът изглежда най-финансово стабилен в демократичната си история. Томаш спокойно и с право може да почерпи шефовете във Варна и Пловдив по едно питие за раздялата си с тях.
Какво е бъдещето на „Спартак“ и „Локомотив“? В името на българския футбол тези клубове трябва да ги има. Историята им е славна и никой техен привърженик не заслужава да чете тези редове. От друга страна всеки фен трябва да уважава, когато някой налива пари в тези трудни икономически и политически времена. Работа на публиката е да подкрепя, а не да определя кой е треньорът. Разбира се, има право да недоволства, но със скандирания от трибуните. Шефовете пък трябва да се съобразяват, защото викът „Оставка“ никога не е бил от добро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"