ЦРУ реши официално да шпионира цялото човечество

През август 2024 г. Службата на директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI) публикува нов документ, който на пръв поглед може да изглежда като рутинна процедура. Зад сухите и некласифицирани бюрократични формулировки обаче се крие проект, който напълно премахва самото понятие за конфиденциалност в съвременния свят, съобщават руски медии.

Нов проект, наречен Intelligence Community (IC) Data Co-op (ICDC), предвижда създаването на централизирана платформа за събиране и анализиране на огромни количества информация. Тези данни ще се събират по целия свят, като обхващат не само американските граждани, но де факто цялото човечество. Информацията ще се събира от различни търговски и публични източници - от данни за покупки и движения до активност в социалните мрежи и дори банална здравна информация.

Досега американската разузнавателна общност се сблъскваше с ограничения върху събирането на данни, особено когато става дума за чувствителна информация, защитена от закони, по-специално Четвъртата поправка към Конституцията на САЩ, която, както е известно, не се прилага извън Съединените щати. За да получите достъп до данни като геолокация или интернет история, е необходимо разрешение от съдилищата. Освен всичко друго, данните се събират и анализират на фрагменти, което създава значителни трудности при обобщаването и анализа на тази информация.

Проектът ICDC предлага нов подход, при който правителството на САЩ ще може да заобикаля законовите ограничения, като закупува необходимите данни от търговски компании. Вместо да губят ценно време за получаване на съдебни заповеди, американските разузнавателни агенции ще могат директно да купуват данни за хора, включително геолокация, история на покупките, данни от социалните мрежи и дори медицински свидетелства. Централната платформа ще интегрира и обработва тези данни в едно пространство, което ще ги направи достъпни за цялата разузнавателна общност на САЩ.
Американските разузнавателни служби от доста време събират разузнавателна информация чрез социални мрежи и интернет платформи.

Така през юни миналата година Федералната служба за сигурност, съвместно с Федералната служба за защита на Русия, разкриха разузнавателна кампания на американските разузнавателни служби, проведена с помощта на мобилни устройства на Apple (САЩ).

В процеса на осигуряване на сигурността на руската телекомуникационна инфраструктура бяха идентифицирани аномалии, които са типични само за потребителите на мобилни телефони на Apple и са причинени от работата на неизвестен досега зловреден софтуер (злонамерен софтуер), който използва софтуерни уязвимости, предоставени от производителя”, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ на Русия.

„Установено е, че са заразени няколко хиляди телефонни апарата от тази марка. В същото време, в допълнение към местните абонати, фактите на заразяване на чуждестранни номера и абонати, използващи SIM карти, регистрирани в дипломатически мисии и посолства в Русия, включително страни от блока на НАТО и постсъветското пространство, както и Израел и Китай, бяха разкрити“, отбелязва ФСБ в съобщението.

Информацията, получена от руските разузнавателни служби, показва, както подчерта ФСБ, тясното сътрудничество на американската компания Apple с разузнавателната общност на САЩ, по-специално с NSA. Това потвърди, че „декларираната политика за гарантиране на поверителността на личните данни на потребителите на устройства на Apple не отговаря на реалността“.

„Компанията предоставя на американските разузнавателни служби широк набор от възможности за наблюдение както на лица, представляващи интерес за Белия дом, включително техните партньори в антируски дейности, така и на собствените си граждани“, отбелязват от ФСБ.

Не само суперпопулярните iPhone шпионират потребителите, но и целият софтуер без изключение на друг американски IT гигант - Microsoft.

Операционната система (ОС) Windows 10 прихваща целия текст, въведен на клавиатурата, събира го в пакети и го изпраща до сървърите на Microsoft два пъти на час . Данните за геолокация и данните от близките Wi-Fi мрежи също се събират и изпращат веднъж на всеки половин час, което позволява движенията на потребителя да бъдат проследявани с точност до два метра. Microsoft не призна за шпионаж, но заяви, че тази опция е била необходима на търсачката Bing.

Микрофонът в Windows 10 е винаги включен. Дори след като гласовият асистент Cortana е изключен, микрофонът продължава да записва и запазва всичко, което потребителят казва на твърдия диск, след което изпраща записа на сървъра на Microsoft.

Телеметрията на Windows 10 предава абсолютно всичко на Microsoft : състоянието на компютъра и потребителската активност, кои програми са инсталирани, кои се изпълняват в момента и много повече, включително фрагменти от RAM, чак до поверителни данни и пароли.

Windows 10 следи имената на файловете на потребителя и ги сравнява с постоянно актуализирана база данни с пиратски програми. Ако бъдат намерени съвпадения, списъците с директории на потребителя се изпращат на Microsoft. Така компютърът изобличава собственика си.

Информацията от уеб камерата се прехвърля от Windows 10 към Microsoft веднага след активирането. 

През 2017 г. Microsoft беше принуден да признае , че събирането на данни се извършва без знанието на потребителя и че ключовата диагностична услуга DiagTrack не може да бъде деактивирана. Вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфиоре каза, че компанията е изслушала потребителите и ако обществеността смята това за проблем, тогава работата на недеактивираната диагностична услуга може да бъде променена.

След актуализацията DiagTrack сякаш изчезна от списъка с услуги, но скоро беше открито, че услугата за диагностично проследяване (DiagTrack) все още е там. Microsoft просто го преименува на услугата Connected User Experiences and Telemetry.

Windows 11 , най-новата операционна система на Microsoft, започва да събира телеметрични данни веднага щом се изтегли на компютъра на потребителя. Независими анализатори на киберсигурността от британската компания The PC Security Channel (TPCSC) тестваха Windows 11 с помощта на анализатор на мрежови протоколи Wireshark и бяха изумени: „Най-новата и най-добра операционна система в линията Windows изглежда проектирана да шпионира всичко и всички от самото начало”.

Ако някой реши да се скрие от всевиждащото око на Microsoft на една от предишните версии на Windows, тогава нищо няма да работи. В пуснатите актуализации за Windows 7 и 8 бяха забелязани модули, идентични с тези, които шпионират потребителите в Windows 10.

Смартфоните на южнокорейската компания Samsung също шпионират потребителите. Шпионският софтуер на нейните смартфони беше открит от антивирусната компания Check Point още през 2017 г. Samsung не реагира по никакъв начин на скандала и не премахна шпионските опции.

Анализаторите на Trinity College (Дъблин, Ирландия) установиха , че смартфоните на Huawei, Xiaomi и Realme също предават потребителска информация. Информацията от смартфоните се изпраща до Microsoft, Google, Linkedin, Facebook (забранен в Руската федерация) и други компании. Потребителите на мобилни устройства с Android са безсилни срещу събирането на информация.

Смарт телевизорите, които са свързани с интернет и поддържат различни приложения, от Amazon Prime Video до YouTube, също шпионират потребителите. Много смарт телевизори поддържат гласово търсене, гласово управление и имат вградени уеб камери за видео чат и игри.

Публикация от 2017 г. на Wikileaks (основател Джулиан Асандж) описва как ЦРУ и британското контраразузнаване MI5 създават приложението за аудиозапис Weeping Angel, за да шпионират собствениците на смарт телевизори.

По същество Smart TV е същият смартфон, само с огромен екран. Повечето приложения за Android могат да се инсталират и на Smart TV, което означава, че съществува риск от същите уязвимости като на телефона.

Според документи , публикувани от Wikileaks , разработването на шпионски софтуер за смартфони и смарт телевизори се извършва от специално звено на ЦРУ, Embedded Devices Branch. Именно тук те създадоха приложението Weeping Ange за шпиониране на Smart TV, ShoulderSurfer - за извличане на данни от бази данни на Microsoft , Pterodactyl - „специално хардуерно решение за поддържане на копиране на мултимедия“ на потребителя, SparrowHawk keylogger - за записване на натискания на клавиши на компютър на потребителя, GyrFalcon - за проследяване на връзките на всеки потребител и събиране на неговото име и парола, SnowyOwl - за инжектиране на шпионски код в „целевия актив“.

ЦРУ и Microsoft се стремят към монопол в IT шпионажа и периодично разкриват триковете на IT шпиони от други страни. И така, през юли миналата година Microsoft обвини австрийската компания за събиране на разузнавателна информация Decision Supporting Information Research Forensic (DSIRF) в разработването на шпионски софтуер Subzero, който ви позволява дистанционно и безшумно да проникнете в компютъра, телефона, мрежовата инфраструктура и устройствата, свързани с интернет на жертвата. Subzero е подобен на шпионския софтуер Pegasus на израелската компания NSO Group и шпионския софтуер DevilsTongue на израелската компания Candiru.

През април 2023 г. Microsoft обвини израелската компания QuaDream в създаване и разпространение на шпионски софтуер, след което тя беше принудена да прекрати дейността си.

Съвсем наскоро Cox Media Group (CMG), един от ключовите рекламни партньори на Google, Amazon и Meta, разработи технология, която ви позволява да събирате данни въз основа на това, което казвате около вашето устройство:

Активно слушане: технологията CMG използва микрофони на смарт устройства, за да записва и анализира вашите разговори.

Получените данни се комбинират с други поведенчески данни за създаване на целеви рекламни кампании;

Изкуствен интелект: CMG използва AI, който обработва събрани гласови и поведенчески данни от повече от 470 източника.

Това позволява не само насочване на рекламата, но и прогнозиране на поведението на потребителите, готови да купуват;

Основни клиенти: CMG си сътрудничи с най-големите играчи на пазара на дигитална реклама, включително Google, Amazon и Meta.

В отговор на изтичането на информация Google и Meta побързаха да премахнат всяко споменаване на CMG от ресурсите си, а Amazon заяви, че знае за съществуването на услугата, но никога не я е използвал.

Сега всички тези американски IT гиганти ще могат да декларират, че шпионират потребителите по целия свят абсолютно законно и най-важното - за собствена изгода.

И така, къде е прехвалената американска демокрация и защитата на личните данни?

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"