Църквата отбелязва Кръстовден

Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. На днешния ден празнува един от Дванадесетте велики християнски празника, посветени на земния живот на Иисус Христос и Дева Мария. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под открито небе в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия и изложена за поклонение частица от разпятието на Христос.

Преданието разказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който бил разпнат Спасителят. Затова хората вярват, че мястото има чудодейна сила. Те идват за да могат да опростят греховете си и се молят за здраве.

Хората спят под звездите в планината, защото вярват, че именно днес в нощта срещу Кръстовден, Господ слиза на земята и изпълнява всяко тяхно съкровено желание.

На хълма над манастира „Света Троица” са изградени параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли. Край извор с името Гълъбичката хората и тази година събираха камъчета от пътеката, съобщава БНТ.

Вярващите отнасят намереното в домовете си за да продължи да ги пази силата на Кръстова гора. Преди отново догодина да се върнат в планината под звездите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"