Чакаме еврото с бум на жилищните кредити

Предоставените средства за покупка на имоти нараснаха с 25%

Купуват къщи и апартаменти преди да влезем в еврозоната, защото очакват поскъпване

При потребителските увеличението е с 14,7%

Отпуснатите от банките заеми за покупка на къщи и апартаменти за година нараснаха с над 25 на сто, показват данни на БНБ. Това е рекорден ръст на ипотечните кредити за времето, откакто Централната банка публикува данни за отпуснатите заеми. Към края на месец юли общият размер на отпуснатите от банките жилищни кредити е 22,73 млрд. лв. Само за година общият размер на ипотечните кредити е нараснал с 4,56 млрд. лв.

Огромният интерес към покупка на имоти се дължи основно на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-просторен дом, в престижен район, коментираха за “Труд news” брокери на имоти. Освен това много хора искат да спасят парите си от все още високата инфлация, като ги инвестират в недвижим имот. За да осигурят необходимата сума за покупка на хубаво жилище, често към наличните спестявания хората добавят и банков кредит.

Друг съществен фактор за големия интерес към покупката на имоти е предстоящото влизане на страната ни в еврозоната, независимо от това дали въвеждането на еврото ще стане от 1 юли 2025 г., каквато е новата цел на управляващите, от началото на 2026 г. или по-късно. Практиката на страните, които последни влязоха в еврозоната показва, че след приемане на единната валута имотите значително поскъпват. Това стана и в Хърватия, която влезе в еврозоната от януари 2023 г.

Причината за това е, че при въвеждане на еврото интересът на чуждестранни купувачи към имотите в съответната страна значително нараства, това води до покачване на търсенето на имоти и съответно до ръст на броя на реализираните сделки и на цените.

Очакванията на купувачите са, че същото ще стане и в България. Затова много хора искат да купят имот сега, преди цените да станат още по-високи. Имоти купуват както млади хора, които избират първия дом за семейството си, така и хора, които искат да вложат парите си и да реализират печалба. Хората с финансови възможности купуват имоти, за да се преместят в по-хубав дом или, за да осигурят жилище за децата или за внуците си.

Голям ръст има и при отпуснатите от банките потребителски кредити. Към края на месец юли общият обем на потребителските заеми е 18,5 млрд. лв. В рамките на годите те нарастват с близо 2,4 млрд. лв., или с 14,7%. Голяма част от тези заеми са за покупка на мебели, уреди за дома или за ремонт на жилището. Оказва се, че до голяма степен ръстът на кредитирането в страната се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-уютен дом. С ръста на доходите хората искат да се подобри стандартът им на живот, да имат по-голям и по-добре обзаведен апартамент, а тези, които имат финансова възможност, се насочват към покупката на къща. Много хора взимат заеми, за да вложат парите в дома си, а след това с по-високите си доходи ги изплащат.

В резултат общият размер на отпуснатите от банките кредити за домакинствата за година нараства с близо 20 на сто, или с над 7 млрд. лв., и към края на месец юли надминава 43 млрд. лв. През последните години домакинствата взимат много повече заеми от бизнеса. В рамките на година отпуснатите от банките кредити на фири нарастват с 8,7% и достигат 46,46 млрд. лв. Ако тенденцията хората да взимат повече заеми от предприятията се запази, след една-две години общият размер на кредитите за домакинствата ще надмине отпуснатото от банките финансиране на предприятията за покупка на машини, оборудване и за оборотни средства, необходими за бизнеса им.

Общият размер на депозитите на граждани надмина 84 млрд. лв.

Домакинствата спестиха близо 9 млрд. лв. за година

Бизнесът държи в банки 44,6 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в банките надхвърлиха 84 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в банките нараснаха с близо 9 млрд. лв. за година и към края на месец юли са в размер на 84,1 млрд. лв., показват данни на БНБ. Това представлява ръст с близо 12 на сто за година. Същевременно данните на Централната банка показват, че най-много нарастват влоговете с големи суми в тях - с над 200 хил. лв. При по-малките депозити ръстът на натрупаните пари е по-малък. А при най-малките влогове на домакинствата има спад. Явно хората с високи доходи трупат повече пари в банките, а хората с ниски доходи теглят от спестяванията си.

Пазарът на имоти се движи предимно от хората с високи доходи. Те имат спестени пари, които да вложат в имот, или имат достатъчно високи доходи, с които да изплащат ипотечен кредит. Затова инфлацията и нарастващите разходи за издръжка на домакинствата не водят до свиване на пазара на имоти, а напротив - увеличават се хората, които искат за вложат парите си в имот.

Домакинствата спестяват много повече пари от бизнеса, показват данните на БНБ. За година фирмените депозити са нараснали с 3,6 млрд. лв., или с 8,8%. Така общият размер на влоговете на предприятия в банките достига 44,57 млрд. лв. Депозитите на домакинствата в банките са близо два пъти повече.

В уникални сгради дават над 4000 евро за кв. м

В София най-желани са имотите в Южните райони

По-скъпи са тези до метростанция

В София най-често купуват двустайни и тристайни апартаменти.

В София най-желани от купувачите са имотите в Южните райони на града и широкия център, разказаха брокери. Много сделки има в квартали като “Лозенец”, “Витоша”, “Хладилника”, “Кръстова вада” и “Манастирски ливади”. Други предпочитани райони са Симеоново, Драгалевци и Бояна.

Средните цени на предлаганите имоти в столицата са в много широк диапазон между 1300 евро и около 2000 евро за кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му. Конкретната цена на всеки имот зависи и от много допълнителни фактори, като например има ли място за паркиране, наличието наблизо на метростанция, детска градина, училище или голям търговски център.

За луксозно обзаведени жилища в центъра на града цените надхвърлят 4000 евро за квадрат. Такива високи цени плащат и хората, които желаят да купят имот в сгради с уникални характеристики от гледна точка на локация и предлагани удобства.

В София най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни апартаменти. Хората, които избират дом за семейството си, купуват предимно по-големи жилища. А инвестиционно настроените купувачи предпочитат двустайните. Причината за това е, че цената им е по-ниска и за тях по-лесно може да бъде намерен наемател. Възвръщаемостта от двустайните жилища е по-голяма от тази на тристайните. По-слаб е интересът на купувачите към едностайните и мезонетите.

Голям е интересът и към жилищата в строеж. Техните цени са по-ниски и затова голяма част от купувачите ги предпочитат. Освен това в началния етап на строителството на нова сграда купувачът има по-голям избор на апартаменти от гледна точка на изложение и етаж.

В Бургас цените тръгват от 100 хил. евро

Дом за лятото до морето е хит сред купувачите

Мария Кехайова,
Труд news, Бургас

Млади семейства от столицата се пренасят край морето за няколко месеца през лятото.

Купувачи по морето луднаха по двустайни апартаменти в Бургас. Семейства от вътрешността на страната и столицата се интересуват масово от малки жилища, близо до Морската градина и морето, за да прекарват тук почивките си през лятото. Предпочитат Бургас, защото в големия град има болници, големи магазини, молове и всичко, което им е необходимо. Хит на пазара в момента е луксозен комплекс на входа на крайморския парк. Но жилищата там вече са продадени.

Като цяло, трудно се намира хубав двустаен имот в града, именно защото търсенето е голямо. Към модата на летните къщи се включват и украинците, които също масово купуват жилища. По тази причина, двустайните апартаменти поскъпнаха доста, близо два пъти за три години. Това се отнася не само за комплексите до морето - “Лазур” и в центъра на Бургас, но и за останалите комплекси, които са интересни за родителите на бъдещи студенти. В града изникнаха много филиали на вузове, разкриха специалност “Медицина” и броят на студентите нарасна двойно и тройно.

Цените на двустайните панелки в Бургас тръгват от 100 хил. евро в жк “Славейков”, а в “Братя Миладинови” и “Възраждане” са над 130 хил. евро. Над 100 хил. евро са цените и на двустайните тухлени апартаменти. Ако са тухмени и с паркомясто, в жк “Възраждане” например, стигат до 150 хил. евро.

Млади семейства или двойки от столицата се пренасят край морето за няколко месеца през лятото. Някои купуват мезонети и дори парцели в Созопол и Черноморец, като инвестират в бъдещи супер-комплекси, които неминуемо ще се появят на терените. Например половин декар, на място с гледка към морето, където може да бъде поставена сглобяема къщичка, макар районът още да не е развит като инфраструктура, струва 18 хил. евро.

Между 65 хил. евро и 80 хил. евро най-често са цените на двустайни апартаменти в Созопол. В Слънчев бряг цените тръгват от 60 хил. евро. Има мезонети по 150 хил. евро.

В близките села, в радиус на 20 км от брега, за къщите-съборетени, които се нуждаят от тотален ремонт, цените тръгват от 30 хил. евро.

Във Варна цените стигат 3000 евро за кв. метър

Търсят малки жилища с панорама към вълните

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

В престижните райони на Варна цените на нови луксозни жилища достигат 3000 евро за квадрат.

Малки и обзаведени до ключ жилища с морска панорама са най-търсени през последните месеци във Варна, твърдят брокери с дълъг стаж на пазара. Купуват ги израелци, които активно търсят спокоен втори дом, както и българи, желаещи да вложат средствата си в имот преди въвеждане на еврото. Този тип клиенти предпочитат веднага да могат да отдадат жилището под наем, без да се налага да търсят майстори.

Заради ръста на цените интересът на заможни украинци към апартаменти в идеалния център на Варна е позамрял. Редовите купувачи, които искат да купят жилище с банков кредит, премислят сделката по-дълго време и правят по няколко огледа. Банките са затегнали контрола и масовата доскоро практика да отпускат ипотечен, а след него и потребителски заем, вече се случва само на хора със стабилен и доста висок доход, който позволява след покриване на вноските да остане прилична сума за нормален живот. Клиентите с по-скромни доходи се преориентират към крайните квартали на Варна. Дори и там цената за панелен апартамент от хол, кухня и спалня с нужда от ремонт не пада под 75 хил. евро, а в престижните градски райони цените на нови луксозни жилища достигат и до 3000 евро квадрата.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"