Чарли Уотс: Живот, белязан от наркотици и рокендрол

Звездата си отиде на 80 години

Легендарният барабанист остана верен на жена си

Барабанистът на легендарната рок група „Ролинг стоунс" почина на на 24 август, на 80-годишна възраст. Това се каза в изявление на представители на бандата, цитирано от Би Би Си: "С огромна тъга съобщаваме за смъртта на нашия любим Чарли Уотс. Той почина мирно в лондонска болница по-рано днес, заобиколен от семейството си."

Чарли Уотс си отиде седмици след спешна сърдечна операция. В началото на месеца стана ясно, че музикантът няма да участва в турнето на легендарната група в САЩ, защото се възстановява от медицинска процедура. 

Чарлз Робърт Уотс е роден на 2 юни 1941 г. в Лондон. През ученическите си години той проявява талант в рисуването, интерес към крикет и футбол.Като дете Уотс живее в Уембли. Съседът му Дейвид Грийн искал да стане джаз музикант и да свири на контрабас. Грийн си спомня как с приятелят му от детството „откриват света на грамофонни плочи“: „Чарли имаше повече записи от мен... Ходихме в стаята му и просто слушахме“. 

На 13 се влюбва в ударните инструменти

Когато навършва  13 години, Уотс започва да се интересува от барабани. „Купиха ми банджо и не ми харесаха точките на грифа. Тогава свалих грифа му. По това време слушах барабаниста Чико Хамилтън да свири с Джери Мълиган и исках да свиря по същия начин с четки. Нямах барабан, затова използвах банджото за резонатор “, спомня си Уотс.

Чарли, заедно с  приятеля си Грийн, започват музикалната си кариера едновременно, свирейки през 1958-1959 г. в джаз група в Мидълсекс.

Уотс се обучава като графичен дизайнер и след това работи в тази специалност известно време. Започва да свири на барабани в стил ритъм енд блус в един от лондонските клубове, където се запознава с членовете на "The Rolling Stones". Чарли скоро приема поканата на Алексис Корнър, да стане барабанист в групата му "Blues Incorporated", на която, между другото, вокалистът е не друг, а Мик Джагър.

Джагър започва да набира хора за собствена група и скоро Уотс се присъединява към Кийт Ричардс, Брайън Джоунс, Бил Уайман и Иън Стюарт, замествайки барабаниста Тони Чапман, когото останалата част от групата не харесва.

"Честно казано, от Брайън, Мик и Кийт научих какво е истински  R&B, защото преди това нямах много представа за това", признава по-късно Уотс.

Това обаче не му пречи да се присъедини успешно към екипа и да даде своя значителен принос за първите хитове на групата, както във Великобритания, така и в САЩ, където първият им топ-хит през 1965 г. е композицията "Get No" , последвана от "Paint It Black" (1966) и други.

От 1971 до 1981 г. Уотс участва в записа на осем албума на групата, които се изкачват на върха на класациите, и в три световни турнета, които се превръщат в най-касовите събития в музикалния свят на онова време.

Борба с дрогата

За съжаление, в същото време музикантът се пристрастява към хероина, а зависимостта става толкова силна, че през 1978 г. той дори припада по време на студийния запис на „Some Girls“. Самият Уотс говори открито за този период в средата на 80-те години, когато предишната му умерена употреба на алкохол и наркотици започна да се превръща в зависимост. "Проблемите с алкохола и наркотиците бяха моят начин за справяне със семейните трудности ... Връщайки се назад, сега мисля, че това беше криза на средната възраст. Бях съвсем различен човек от около 1983 г. и прекратих употребата през 1986 г. Почти загубих жена си и всичко останало заради поведението си “, казва той. Музикантът наистина се отказва окончателно от наркотиците едва през 1986 г.

И, разбира се, Чарли Уотс си спечелва място в Залата на славата на рокендрола, където е включен през 1989 г.
За разлика от другите музиканти в групата, чийто начин на живот често прилича на скандални сюжети от сапунени опери, животът на самия Уотс е тих домашен рай. Сред вечно искрящия, социален и музикален ексхибиционизъм на Мик Джагър и Кийт Ричардс, Чарли е въплъщение на скромност, благоприличие и целомъдрие.  След като се жени за любимата си Ширли Ан Шепърд през 1964 г., през 2014 г. двамата отпразнуваха златна сватба - точно петдесет години. Те се срещат преди славата да настигне „Ролинг Стоунс“.

Между другото, Чарли винаги е бил верен на жена си я взима на турнета на бандата, докато колегите му се забавляват колкото се може повече.

От години семейство Уотс живее в замък. Там те отглеждат английски хрътки и арабски коне. Виждайки имението от шестнадесети век, бащата на Чарли Уотс - обикновен шофьор - възкликва изумен. "Добре, синко, че си богат, но какво значи да купиш такава стара сграда, като има толкова много нови къщи наоколо?"

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Таня Пушкова

Този уебсайт използва "бисквитки"