Чернобил, Фукушима и изкопаемите горива

Спадът в растежа на ядрените централи води до огромни замърсявания

След като загробихме АЕЦ-Белене и защитаваме националната сигурност с ТЕЦ-ове, малко факти. Ужасът "Чернобил", особено след прожекцията на култовия едноименен сериал, набъбна до спукване.

Съществува консенсус, че общо приблизително 30 души са починали от непосредствена взривна травма и остър радиационен синдром (ARS) съответно в секундите до месеците след бедствието, с общо 60 през десетилетията след това, включително по-късно предизвикан от радиация рак.

Въпреки това има значителен дебат относно точния брой прогнозирани смъртни случаи, които все още не са настъпили поради дългосрочните последици за здравето от бедствието; дългосрочните оценки на смъртността варират от до 4000 (според заключенията от 2005 г. и 2006 г. на съвместен консорциум на ООН) за най-изложените хора от Украйна, Беларус и Русия до 16 000 случая общо за всички, изложени на целия континент на Европа, с цифри до 60 000, когато се включат относително ефектите по целия свят.

По време на аварията в АЕЦ Фукушима I не е регистриран смъртен случай, пряко свързан с радиационното облъчване. Въпреки това, един смъртен случай е документиран, свързан с рак, за който се предполага, че е резултат от радиационно облъчване след катастрофата. Освен това, 16 души са били ранени, включително двама с вероятни радиационни изгаряния.

Според различни източници, включително ООН, има опасения относно дългосрочните последици от радиацията, не само в Япония, но и в световен мащаб. Изпускането на пречистена радиоактивна вода в океана, което Япония планира да осъществи, предизвиква международни протести и опасения за екологични последици.

В САЩ документираха, че след аварията в Чернобил вноските за кампанията в Камарата на представителите и Сената от групи със специални интереси за изкопаеми горива станаха силно свързани с отрицателни гласове по законопроекти, отнасящи се до ядрената енергия, и такива дарения се увеличиха значително; медиите се обогатиха с повече реклами за изкопаеми горива, публикуваха повече антиядрени статии след Чернобил, докато не се наблюдават значителни промени в разходите за реклама от индустрията за изкопаеми горива.

В Обединеното кралство депутатите, спонсорирани от миньорски профсъюзи, бяха много по-склонни да изнасят антиядрени речи в парламента след Чернобил.

Изследователите изчисляват, че спадът в растежа на ядрените централи, причинен от Чернобил, е довел до загуба на приблизително 141 милиона очаквани години живот в САЩ, 33 милиона в Обединеното кралство и 318 милиона в световен мащаб поради увеличеното замърсяване на въздуха от използването на изкопаеми горива.

В България специалните интереси позволиха:

1. да се прекрати изграждането на АЕЦ-Белене и да се "продадат" (почти даром) наличните реактори.

2. да се оставят ТЕЦ-овете да замърсяват околната среда.

3. да се покриват природните дадености със стотици декари соларни инсталации.

4. да се изгради "здрава" политическа база от около 300 едри "инвеститори".

5. да се направят от 1.01.2026 г. непоносими цените на електроенергията за битовите потребители, а в момента - и за бизнеса.

Какво ни е необходимо ли?

Електрификация на цялата страна (с евтина електроенергия) плюс демократична власт.

(От фейсбук)

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Проф. Боян Дуранкев

Този уебсайт използва "бисквитки"