Четири куршума за наркодилър арабин, приел християнството

19 години остават неразкрити двама убийци от Петте кьошета

Махмуд Хасан ал Саид се прекръства на Мартин Дойчев и получава ЕГН с чисто досие

Плащал на нигерийци да пътуват, нагълтани с кокаин

Черен „Мерцедес“ се движи от Руски паметник към НДК и спира на червен светофар на Петте кьошета в София. Пред него има около 15-ина автомобила, зад него се нареждат още толкова. Платното в другата посока е празно. Внезапно от тротоара се отклоняват двама пешеходци, пресичат разстоянието до колоната от автомобили. Лицата им не се виждат, защото носят сиви суитшърти и са си сложили качулките. Единият – нисък и трътлест, застава до задната част на мерцедеса и започва да оглежда минувачите хората в спрелите наоколо коли. Вторият - по-висок и по-мършав, се доближава до стъклото откъм шофьора, изважда пистолет и стреля четири път в купето.

Два куршума се забиват във врата и два в главата на мъжа зад волана, който издъхва на място. Двамата изтичват в пряката улица „Св. Иван Рилски“ в посока към баня „Мадара“. Очевидец тръгва след тях и ги вижда как се качват в черен „Фолксваген Голф“ и записва номера му. Регистрацията е СО – София област.  Само след  5 минути при справка полицаите разбират, че табелките са на микробус, откраднат в квартал „Люлин“. Това е последната следа от стрелеца и съучастника му.

Разстрелът е извършен на 7 септември 2005 година, около 11 часа преди обед. Вече 19 години не са разкрити и ако са живи, се разхождат на свобода, двамата убийци на 39-годишния палестинец със сирийско гражданство Махмуд  Хасан ал Саид. Той живее в България от началото на 90-те години, върти се около „Магурата“, Фатик и „борците“ от СИК и ВИС-2.

През 2001 г. агенти на ГДБОП го хващат Махмуд Хасан да работи с нигерийски мафиоти. Дава им пари, с които плащат за пътуванията на „гълтачи“ от Африка до Колумбия, Боливия, Перу... „Туристите“ се връщат в Европа с кокаин в стомасите. Доставените количества от „гълтачите“ не са големи – от 1 до 3 кг, но тогава тази дрога не се доставя масово и цената ѝ е много висока. Започна разследване срещу Махмуд Хасан, нигериеца Джонатан Онума и трима българи – Борислав Атанасов – Боби Мекото, Александър Торбов и Гриша Григоров.

Докато делото е висящо, Махмуд Хасан се отказва от исляма, става православен християнин и Софийският градски съд променя името му на Мартин, а фамилията на Дойчев. Тъй като бащиното Хасан не може да бъде променено, то остава. В иска си мъжът твърди, че се срамува от произхода си, той жена му и двете му деца се чувстват българи и християни, а арабските имена им създават проблеми. Така през 2004 г. се появява гражданинът Мартин Хасан Дойчев, дава му се българско ЕГН и той вече има чисто досие.

В първите няколко часа след убийството от МВР съобщават, че Мартин Дойчев не е криминално проявен. Тръгва дори версията, че е застрелян погрешка, тъй като караният от него „Мерцедес“ е собственост на друг 39-годишен мъж, регистриран в полицията за икономически престъпления.

Разстрелът на Петте кьошета става само 2 седмици след убийството на боса на ВАИ холдинг Георги Илиев в Слънчев бряг. Току-що е встъпило в длъжност правителството на Тройната коалиция с вътрешен министър Румен Петков. Главен секретар на МВР е ген. Бойко Борисов, който на 14 септември 2005 г. подава рапорт за напускане. И докато Петков се чуди какво да коментира, Борисов обяснява на журналисти в Пловдив как Махмуд си е сменил името на Мартин и ако е заблудил полицията, не е успял да заблуди убийците си, тъй като „22-ма от неговите разпространители са заловени в Европа с наркотици“ в последните дни. Впрочем генералът е в Пловдив, защото там в деня на убийството е задържан сириеца Иван Иванов – авер на Мартин Дойчев. Той също е станал християнин и много държал съдът да му признае най-разпространеното име и фамилия в България, защото бил луд фен на Йоан Златоуст.

Боби Мекото дава 300 000 евро на „Наглите“

Негов авер хванат на кораб с кокаин в ЮАР през 2011 г.

16 години след убийството в София, властите в ЮАР разследват един от аверите на Дойчев за трафик на близо 1 тон кокаин. Прокуратурата обаче сваля обвиненията на Борислав Атанасов – Боби Мекото и той въобще ни стига до съда в ЮАР.

Борислав Атанасов – Боби Мекото, тогава 25-годишен, е сред подсъдимите за аферата с нигерийските „гълтачи“ на кокаин от 2001 г. заедно с Махмуд Хасан ал Саид - Мартин Хасан Дойчев, нигериеца Онума и още двама българи. Обвинението е, че един от техните „гълтачи“ е хванат на летището в София и по сигнали на нашите служби двама в Гърция и един в Еквадор. Всички подсъдими обаче са оправдани, дори започва да се говори, че са възстановили каналите си.

През юли 2009 г. Боби Мекото, вече 33-годишен и собственик на фирма за строителство и търговия с имоти „АКБ Пропъртис“ е отвлечен от бандата на „Наглите“. Той е предпоследната жертва на бандата и жена му плаща 300 000 евро. Пуснат е след 15 дни.

Същият Боби Мекото в началото на 2021 г. се оказва на борда на риболовния кораб „Уиндуърд“, заловен в Кейптаун с 963 кг кокаин за близо 40 млн. долара. Капитан и екипажът са от Мианмар, а на кораба има общо четирима българи. От нашенците само Боби Мекото е оправдан, а от Мианмар –всички. Двама българи са осъдени на по 25 години затвор и един на 10 години.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"