Четирима клиенти на „Газпром“ от ЕС минаха на рубли (обзор)

Съгласно изискванията на Москва

Нови прекъсвания не се очакват преди средата на май

Десет европейски купувачи със сметки в “Газпромбанк”

Четирима европейски клиенти на руския енергиен холдинг “Газпром” вече са уредили да заплащат за газовите си доставки в рубли, съгласно постановените преди месец изисквания от президента на Русия Владимир Путин. Това съобщи специализираната във финансова информация американска агенция “Блумбърг”, позовавайки се на неназован източник, близък до газовата компания. Дори и други европейски клиенти на “Газпром” все още да отказват да приемат условията на Кремъл, след прекъсването на доставките на суровината за България и Полша днес, на този етап не се очакват нови трусове в тази посока преди втората половина на май, когато е падежът за следващите плащания.

Десет европейски компании-купувачи на синьо гориво вече са открили свои разплащателни сметки в “Газпромбанк”, което е основното изискване на Москва за нормално продължаване на търговските отношения. Източникът на агенцията не уточнява за кои компании става въпрос, както и кои са конкретните държави от ЕС, които вече са уредили с Москва да заплащат за газовите си доставки в рубли. Международните наблюдатели припомнят, че готовността си да отговорят на изискванията на Кремъл за заплащането на синьото гориво в рубли по един или друг начин вече бе изразена от Германия, Австрия и Унгария. Последните две държави са пряко зависими от преноса на газ през територията на България и по последни данни в рамките на деня не са изпитали спад в доставките.

Доставките на “Газпром” за България и Полша бяха преустановени в сряда сутринта, след като двете страни не се включиха в предложения от Москва механизъм за разплащане в рубли, което според газовия гигант не нарушава наложените от ЕС санкции, настоява източникът на “Блумбърг”. Русия доставя газ на 23 европейски държави, припомнят наблюдатели.

Европейският съюз обяви последните седмици серия от икономически и търговски санкции срещу Русия заради нашествието в Украйна. В отговор Москва поиска всички сделки с доставян руски газ да се заплащат в рубли от 1 април, припомня “Блумбърг”.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен: Работим от месеци за намаляването на зависимостта

“Работим от месеци за намаляването на газовата зависимост и сега това ни се отплаща. Вече намалихме потока на газ от Русия и това е за доброто на всички”. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на брифинг в Брюксел. По думите є Полша и България вече получават газ от съседните държави членки на ЕС.

“Не сме изненадани, че Кремъл използва изкопаемите горива, за да се опита да ни изнудва. Това е нещо, за което ЕК се подготвяше. Отговорът ни ще е незабавен и координиран”, коментира тя. “Ще направим така, че решението на “Газпром” да има възможно най-малко отражение върху европейските потребители. Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС”, допълни фон дер Лайен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Газ се плаща само по новата система

Плащането от Полша и България по договори за газ в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, съобщи ТАСС.

На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира да има контакти с колеги от тези страни за обсъждане на ситуацията с доставките на газ, Песков отговори: “Няма планове”.

Песков не изключи, че и други страни, освен Полша и България, няма да получат руски газ, ако не го плащат в рубли.

“С наближаването на крайния срок за плащане, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента, разбира се, ще бъде изпълнен”, каза говорителят на Кремъл.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"