Чешкият министър по въпросите на ЕС: Забележките на Тръмп за НАТО вероятно са изборен блъф

Чешкият министър по въпросите на ЕС Мартин Дворжак нарече блъф думите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за отказа да защити съюзниците от НАТО, които не са изпълнили напълно задълженията си да допринасят за Алианса.

"Фактът, че Русия може да атакува някоя от страните-членки на НАТО, не е най-горещата тема. Това може да е блъф от страна на Тръмп", каза Дворжак в интервю за Euractiv.

Според него подобни изявления може да са свързани с предизборната кампания в САЩ. „Ще изчакам и ще видя как ще се държи, когато и ако бъде избран за президент”, добави той. Политикът отбеляза, че нито един американски лидер няма да се откаже от "водещата роля на страната на световната сцена" и той "ще бъде изненадан", ако това се промени.

На същото мнение е и чешкият министър на отбраната Яна Чернохова, която смята изявленията на Тръмп за част от предизборната му реторика, която все пак отразява позицията на значителна част от населението на САЩ. В същото време тя изрази увереност, че „всички страни от НАТО ще се притекат на помощ една на друга в случай на евентуално нападение“, тъй като са поели строги задължения при сключването на Северноатлантическия договор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"