Чилаверт посъветва Винисиус как да се справи с расизма

През последните дни в Испания отново се разгоряха полемиките около темата за расизма във футбола. Винисиус Жуниор даде интервю, в което говори за проблема и заяви, че испанското общество трябва да се развие, за да изкорени проблема преди 2030 г., или в противен случай ФИФА трябва да отнеме на Испания домакинството на Световното първенство. Една от легендите на световния футбол Хосе Луис Чилаверт коментира тези изявления и този път парагваецът посъветва бразилеца да обърне повече внимание на играта си в интервю за Marca: „Вини е фантастичен играч, но го съветвам да не влиза в битки с другите. Нека да покаже, че е бърз, силен и сега, освен това, има Мбапе до себе си, с когото може да се похвали."

Той също така добави: "Винисиус трябва да знае, че феновете винаги ще се опитват да повалят най-добрите и за това трябва да е много интелигентен, за да знае как да управлява средата на терена и извън него." И накрая, той също припомни, че е страдал от подобни нагласи, когато играеше в Аржентина и Испания: „Наричаха ме гладуващ парагваец... “
Бразилецът изненада всички с фраза относно проблема с расовата дискриминация в испанския футбол: "Ако ситуацията с расизма в Испания не се развие преди 2030 г., Световното първенство ще трябва да бъде преместено. "

„Надявам се, че Испания може да се развие и да разбере колко сериозно е да обиждаш някого заради цвета на кожата му. До 2030 г. имаме много голяма граница на еволюция. Така че се надявам, че Испания може да се развие и да разбере колко сериозно е да обиждаш човек заради цвета на кожата му, защото ако през 2030 г. нещата не се развият, мисля, че трябва да променим мястото на Световното първенство, защото ако играчът не се чувства комфортно и не се чувства безопасно да играе в страна, в която може да страда от расизъм, това е малко сложно“, каза Винисиус преди дни.

Това изказване никак не се хареса на испанските политически лидери, тъй като кметът на Мадрид го помоли да се извини за изявленията си. От друга страна, Фернандо Гранде-Марласка, министър на вътрешните работи, увери, че уважението към многообразието е част от ДНК-то на испанците и следователно тяхната борба е ефективна и директна "против всяко дискриминационно поведение".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"