Чрез хаос и произвол към световна диктатура

Европеецът Колумб е открил Америка, а днес едни американци закриват Европа

То и в стария завет „отначало беше словото“, но малко по-късно се поднасят Десетте заповеди

В страните от Евросъюза и в частност у нас политиците буквално са замрели в очакване на изхода от изборите в САЩ, ясно се вижда до каква огромна степен зависят от Вашингтон. Бурни емоции главно с отрицателен характер владеят различните елити и особено политическия в самите Щати. Неизбежно ги тласкат и към агресивни изблици.

Като да тласнат френските власт да арестуват собственика и шеф на Telegram Павел Дуров, например. Ами не се е напълно подчинил да слушка и изпълнява точните указания за правилната информационна политика, изготвени от демократите във Вашингтон! Не е разкрил всички тайни на платформата пред спецслужбите там!

За някаква свобода на словото наивно се бори руският милиардер. Не вижда ли тематичното, смисловото и дори стиловото еднообразие, което се е възцарило в почти цялото медийно пространство в САЩ и колективния Запад? Задължително се подкрепят ЛГБТ+, „МиТу“, „ЧЖИЗ“ и наказателното „сдържане“ на Русия, Иран, Китай и Северна Корея.

Громят се партиите с родолюбиви и патриотични идеи и политики, все по-често се клеймят като „носители на крайнодесния екстремизъм“. Премълчават се неудобните за САЩ и техните довереници злепоставящи истини. Като тази за операцията на Израел срещу палестинците, например или за погрома срещу Православието в Украйна на Зеленски.

Нещо се бавят „правозащитните“ соросоидни групи у нас да подкрепят ареста на Павел Дуров и да го обвинят в отказ да сътрудничи на западните специални служби в борбата. Едва ли ще пропуснат, тъй като съответните западни НПО-та вече го сториха. Тази параполитическа неолиберална пасмина без гарнтирано финансово и особено информационо обгрижване бързо би потънала в забрава. В открит сблъсък с истината не биха могли да оцелеят. Но при наложена цензура - могат.

Още в началото на т. нар. мирен преход флагманът на свободната журналистика в България, седмичникът „168 часа“, алармира, че скоро появилата се на светло разследваща журналистика вече е заплашена от затъмнение от дошлите на власт пределни демократи. Така и стана. За двайсетина години я утрепаха успешно чрез разнообразен колективен политически и финансов тормоз.

Днес вместо нея за журналистика се поднасят оперативни съобщения от няколко силови институции и специално спуснати текстове от партийни централи. Преди нямаше избори, сега няма алтернатива. То и в стария завет „отначало беше словото“, ама малко по-късно се поднасят Десетте заповеди.

Налице е все пак вълна от възмущение и протести по повод ареста на Дуров, има ги дори в САЩ. Любопитна личност е той, известен е и като един от създателите на един вид криптовалута. Освен Илън Мъск в негова подкрепа се обявиха и други видни люде от бизнеса като Ким Дот Ком и Пол Греъм, създал стартъп-инкубатора Y Combinator.

Fox News: „Иде реч за потискане на инакомислието и за контрол над информацията. Искат да превърнат интернет в още едно пипалце на своята пропагандна машина. Пред очите ни е нападната свободата на словото.“

Заглавие във френския Boulevard Voltaire: „ Здравейте, господа цензори!“. „Марк Цукърбърг си призна, че администрацията на Байдън и Харис е притискалра Facebook да подлага американците на цензура и да потули историята с лаптопа на Хънтър Байдън. Голяма победа за свободата на словото!“

Социалните мрежи днес са едва ли не последното препятствие пред западния медиен диктат, затова е и настървението срещу собствениците и управляващите на няколкото останали поне частично независими платформи. Междувременно Илън Мъск сложи в своя акаунт X хаштаг #FreePavel. „В Европа през 2030 година вас ще ви осъдят за това, че сте харесал някой мем“...

Ден преди това бившият служител на Съвета за национална сигурност при Тръмп Александър Виндман сподели: „Мъск трябва да започне да се изнервя“. Търсен и получен ефект.

Telegram стана един от най-големите инструменти за онлайн комуникация в света и се превърна в централна част от ежедневието в страни като Русия, Украйна и Индия, позволявайки съобщения, независими новини и мнения“, четем в New York Times.

Пред Тъкър Карлсон Дуров преди време беше разказал, че е чувствал натиск от страна на американското правителство да даде на правоохранителните органи достъп до зашифрованите данни на Telegram. „Всеки път, когато идваме в САЩ, ние привличаме твърде много внимание.“

Робърт Кенеди-младши заявява: „Сега в Европа няма свобода на словото. Ог герой на старата Демократическа партия Илън Мъск стана злодей за нея, защото всъщност неговата платформа се оказа единствената, която допуска свобода на словото. Тази партия няма доверие на хората.“

И другите традиционни и неолиберални партии там и в целия Запад нямат доверие на гражданите в своите държави. Загубили са го трайно, повечето окончателно, защото са работили срещу тях и са им ясни. Мамили са ги дълго, позволявали са да бъдат ограбвани от тесни задкулисни кръгове.

И вече не действат предишните технологии за влияние върху масите. Остава прокарването на хаос и разединение в обществата, произвол и насилие от страна на правоприлагащите органи, перфидни или груби манипулации на обществените настроения в условията на пълна цензура.

 Всичко с цел запазването на световната хегемония на САЩ, без която Запада не може да оцелее дори в сегашното си силно разколебано величие. В света текат грандиозни промени, затвърждават се нови центрове на сила във все по-голяма недосегаемост за Запада. „Седморката“ вече не е великолепна, не е пример за подражание. Не само за Китай и Русия, и за други страни.

Още през 1987 г. Дейвид Колео, американски политолог и икономист, писа: „Слабеещите държави, вместо да пробват да регулират себе си и да се приспособят към промените, се стремят да укрепят своето разклатено господство, което прераства в агресивна експанзия.“

Лука Лауриола през 2007 г. в своята книга „Шах и мат на САЩ и Израел. Краят на последната империя“ (Scacco matto all'America e Israele. Fine dell'ultimo Impero) предположи, че евразийските държави Русия, Китай и Индия се справят със „загубената и обезумяла“ свърхдържава така, че да не предизвиквикват реакции, които биха могли да доведат до планетарни катастрофи.“

Ще успеят ли? В хода на Конференцията на консервативните политически действия в Будапеща унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че краят на западната либерална хегемония може да се случи още тази година. Защото „западните лидери правят грешка след грешка и водят страните си към гибел.“

Впрочем, именно в Европа са възникнали и процъфтявали робството, феодализмът, капитализмът, комунизмът, фашизмът, либерализмът, неолиберализмът и т. н. И нищо, че европеецът Колумб е открил Америка, днес американци във Вашингтон напират да закрият Европа.

Вашингтон не може да си позволи да допусне мир в Европа, би претърпял големи и различни загуби. Народите в остатъчните европейски държави все още могат да прогонят своите елити, които неспирно им вредят. Затова е пределно ясно, че няма нещо по-опасно за неолиберализма и глобализма от информирано население, запазило народностен характер.

Налага се да го дезинформират непрестанно, да въведат Министерство на информацията и пропагандата, на Истината, в страните от ЕС. Чрез страх, карантини, масова миграция, НПО-шко кълчотене и циркове вместо избори.

И цензура, къде без нея!

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Д-р Илия Илиев

Този уебсайт използва "бисквитки"