Чудовището К2 погуби и Атанас Скатов (обзор)

Българският алпинист загина при свръхрисков щурм на втория по височина връх в света - Чогори

Сливналията падна в пропаст при слизане от лагер III към базов лагер

Пакистански хеликоптер намери и отнесе тялото му към близката военна база

Българският алпинист Атанас Скатов загина днес след свръхрисков опит за изкачване на втория по височина връх в света - К2, при зимни условия. Тази новина първо съобщи БНР, позовавайки се на контакти в базовия лагер и разговори с властите в Пакистан.

Сливналията е паднал по неясни причини в района на лагер III, който се намира на приблизителна височина от 7250 метра, при слизане към базовия лагер. По първоначална информация трагедията е била заради скъсано въже, но след това данните бяха опровергани. Тялото му летяло десетки метри, преди да се спре в недостъпно за спасителите място. Придружаващият го шерп се опитал да помогне, но е съобщил в базовия лагер, че не може да достигне мястото. Веднага е изпратен хеликоптер на пакистанските ВВС, който е облетял мястото и е намерил тялото на Скатов. Екипът е успял да го изтегли и да го транспортира във военната база в град Скарду.

Според Канишур Гургей, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks, цитиран от БНР, около 20 алпинисти от различни експедиции са се намирали в лагер III и са започнали атака на върха през нощта. Всички са били много бавни, с изключение на екипа на исландеца Джон Снори, за който се знаеше (до редакционното приключване на вестника), че е минал над „Гърлото на бутилката” и траверса под сераците на К2, и бил много близко до върха. От него обаче няма директна информация и съдбата му още е неясна.

По време на атаката на върха, температурата в района на лагера е била под минус 40 градуса. На самия връх е вероятно около минус 50, според информация от базовия лагер.

Самият Скатов написа в профила си, това беше съобщено и от националното радио, че в базовия лагер всички са преминали през различни стомашни разстройства, а някои от екипите са били и с треска. 18-дневните бурни ветрове оставиха всички в изходна точка, с изключение на Снори (за него снимат филм в момента на К2).

Всички тези обстоятелства - липса на достатъчна аклиматизация, къс прозорец, изтощение и влошаващо се време, предопределиха отказа на почти всички алпинисти. За съжаление за Скатов това беше и краят. В началото на експедицията загинаха други двама алпинисти, единият е негов близък приятел - испанецът Серджи Мингота.

К2 е най-трудният и смъртоносен връх в Хималайската верига. Почти всяка експедиция носи трагедии. Той остана и последният осемхилядник, непокорен в зимни условия до тази година. Първото изкачване бе осъществено на 16 януари 2021 г. по реброто Абруци от 10 непалци, участници в три различни експедиции, начело на които е Нирмал Пурджа.

Скатов беше първият веган в света, изкачил 10 осемхилядника.

Екипът на вестник „Труд” изказва своите съболезнования на семейството и близките на Атанас Скатов.

Преди да тръгне нагоре към своя край

Скатов е щастлив от новината, че след 18 дни изчакване тръгва към върха. Това е една от последните му снимки в базовия лагер.  Снимка от фейсбук

След като пред експедицията се откри възможност за атака на върха, Наско написа следното в профила си и това са последните му думи:

„След дълго чакане, което продължи почти 18 дена, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по - малко вятър и повече слънце.

Със смирение и молитви към Краля на планината - връх Чогори!

Бог напред и ние след него!”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Спахийски

Този уебсайт използва "бисквитки"