Чудотворната икона на Св.Богородица Скоропослушница е в сливенска епархия

Чудотворната икона на Св.Богородица Скоропослушница бе донесена за поклонение в сливенската епархия. Тя пристигна най-напред в центъра на епархията, Сливен, и бе посрещната от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и протосингела на митрополията отец Евгений Янакиев. Десетки миряни дойдоха за събитието в катедралния храм „Св.Димитър”. Сред тях бяха кметът Стефан Радев и екипът му.

От митрополията съобщиха, че иконата е копие и е изографисана на Света гора през 1893 г. Осветен е в манастира „Дохиар”, където от 10-ти век се намира оригинална икона. През 1915 г. това копие на иконата е било подарено на църквата „Св. Александър Невски” в украинския гр.Ананиев.

Иконата на Св. Богородица Скоропослушница помага при необходимост от незабавна помощ за всичко – за оздравяване, при трудни житейски и семейни ситуации, за забременяване и благополучно раждане и много други нужди, казаха още от митрополията. В Сливен тя ще бъде до 30 април, включително. След това ще бъде занесена за поклонение, от 1 до 20 май, в православни храмове в Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас, Созопол, Царево, Поморие, Несебър, Обзор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"