Чуждестранни туристи се разхождат във Видин под яркото слънце и температура 41 градуса (СНИМКИ)

Стотици чуждестранни туристи, които днес слязоха от три круизни  кораби, плаващи по Дунав усетиха непоносимата лятна жега  във Видин, която продължава вече повече от седмица.  Днес в 16 часа температурата достигна 41 градуса, но според метеоролозите тя се усеща като 43 градуса. 

Повечето от чужденците, които слязоха на брега побързаха да се скрият  в климатизираните автобуси и така да се опитат да разгледат историческите забележителности на Видин.

Под палещите лъчи на слънцето екипажите на трите кораба, разтоварваха и пренасяха безалкохолни напитки, бира, вода и хранителни продукти на борда на плавателните съдове.

Много натоварен и изключително горещ е новият летен сезон за круизните кораби по река Дунав. От старта на сезона през март до днес на видинското пристанище са акостирали над 1 От старта на туристическия сезон през март до днес на видинското пристанище са акостирали над 150 круизни кораба. На всеки от тях пътуват средно по 180 туристи, които с луксозни автобуси се отправят да разгледат  забележителностите на региона. До края на сезона, който стартира  в средата на март и завършва средата на декември, във Видин се очаква да акостират над 300 луксозни круизни кораба, съобщиха от пристанищната администрация в дунавския град. През миналата година на видинското пристанище пристанаха 294 кораба, агентирани от  българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", с над 40 000 чуждестранни туристи на борда. 

Туристите са основно хора от третата възраст - американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, 130-годишната сграда на напълно реставрираната видинска Синагога, превърната днес в Културен център „Жул Паскин“.Организирано имат  пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, посещения и дегустация на местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, изнасяна от видински самодейци. Някои от круизните групи  имат и посещения в концертната зала "Филхармония“ във Видин, където видинската Симфониета ги води в света на класическата музика, предлагайки на туристите приказна музикална разходка по различни произведения на известни композитори.

Слизащите от круизните кораби чуждестранни туристи, според проучване на този вид туризъм, харчат на българския бряг, където слизат – основно на Видин и Русе, много малко средства от   10-50  евро или долара. Причината е, че на луксозните кораби на туристите е осигурено всичко- и на практика те ограничават своите разходи на брега. Круизните кораби, спирайки на видинския бряг, в някои дни и по  четири – пет, зареждат от порта само ток и вода и се изхвърлят отпадъците. Услуги, за които те заплащат. Любопитното е, че с хранителни продукти, зеленчуци и плодове, напитки и всичко необходимо за  живот на кораба се зарежда от специални ТИР-ове, които пристигат натоварени от Германия за да заредят корабите на българския бряг.   

Сред корабите, които наскоро акостираха на видинското пристанище  е един от най-новите речни туристически кораби по Дунав. Той привлича с размерите и лукса си любопитни погледи. Корабът "SCENIC JASPAR", който плава под флага на Малта е с внушителните размери от 135 метра дължина и 11,4 метра ширина и вози на борда си 164 пътника. Корабът има четири дека (нива). Той предлага всякакви удобства, има басейн на борда, барове и ресторанти. Екипажът му е от 53 човека, които се грижат за комфортното плаване по реката на туристите. Собственикът на кораба е австралийска компания и той пътува в курс от Виена, Австрия до Браила, Румъния. Корабът е построен 2015 г. в Холандия, той е с изцяло остъклени каюти, които гледат към водата и зеленият им цвят, придава особена красота на плавателния съд.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"