Чужди инвеститори изтеглят капиталите си

Намаляват вложенията в имоти

Чуждите инвестиции в страната от януари до май са отрицателни и възлизат на минус 55,9 млн. евро, обявиха от БНБ. Причината за това е, че чуждестранни компании продават бизнеса си в страната на български фирми и изнасят капиталите си.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни фирми в капитала на български дружества и постъпления по сделки с имоти) за първите пет месеца на годината е отрицателен и възлиза на минус 539,2 млн. евро. Нетните вложения на чуждестранни фирми и граждани в имоти са 2,5 млн. евро, при 10,3 млн. евро година по-рано. По страни, най-голям дял от инвестициите в имоти имат Русия (0,6 млн. евро), Холандия (0,4 млн. евро), Казахстан (0,5 млн. евро), Латвия (0,4 млн. евро) и Германия (0,4 млн. евро).

Реинвестираната печалба от чуждите инвеститори в български дружеството е отрицателна и възлиза на минус 173.3 млн. евро за периода от януари до май. В същото време промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните компании майки възлиза на 656,6 млн. евро.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции от януари до май са от Холандия (206,3 млн. евро), Германия (92,3 млн. евро) и Унгария (43 млн. евро).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"