Чужди офицери помагат на Зеленски

Путин с остро предупреждение към НАТО

Критично е положението в Покровск, алармира Киев

Белият дом се притесни от ескалация

Президентът Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщи Укринформ.

Документът е върнат на Върховната рада с подпис от държавния глава на 25 октомври - това става след като украински официални лица обявиха ситуацията на фронтовата линия като “изключително трудна”, посочва и “Киев индипендънт”.

Граждани от над 50 държави вече са се присъединили към Международния легион за отбрана на Украйна от началото на войната, включително военни ветерани от САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия, според информация на военното разузнаване на Киев.

Легионът се състои от две звена, едното под юрисдикцията на Сухопътните сили на въоръжените сили на Украйна, а другото подчинено на военното разузнаване.

Така хора, които са чужди граждани или са без гражданство на нито една страна, ще могат да заемат офицерски длъжности на договорна основа във ВСУ, в Държавната специална транспортна служба (транспортни войски - бел. ред.) и Националната гвардия. Досега доброволците можеха да се бият за Киев единствено като редници или сержанти.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви в интервю за руската телевизия и за журналиста Павел Зарубин, че военните на НАТО, които поддържат Киев, имат техническите възможности да нанасят далечни удари дълбоко в руска територия. Затова алиансът ще дава разрешение за подобни атаки не на Украйна, а на себе си.

Путин напомни, че украинските войски не могат самостоятелно да използват високоточно оръжие. “Това могат да направят само специалисти от страните от НАТО, тъй като за това е нужно космическо разузнаване, което Украйна няма. Ние разбираме, нужни са специалисти, които да изпълняват полетните задания въз основа на разузнавателни данни”, обясни Путин.

“Украинската армия не е в състояние да направи това сама - това, което се случва сега, се прави от ръцете на натовски офицери”, каза руският президент. “Въпросът е единствено в това дали те ще си позволят да нанесат удари дълбоко в руска територия”, заключи той.

От няколко месеца Киев настоява Западът да предостави на Зеленски ракети с далечен обсег и разрешение за нанасяне на удари дълбоко в руска територия, но САЩ са уклончиви по въпроса, разбирайки опасността от ескалация, посочва руската държавна агенция.

Според “Ройтерс” руските сили са напреднали допълнително към няколко населени места в Източна Украйна, приближавайки се до превземане на стратегически важния град Покровск.

“Врагът напредва в Селидово”, съобщи близкият до Киев Телеграм канал “Дийп Стейт”, който споделя материали от бойното поле. Анализаторите публикуваха и карта, според която руски сили вече са в югоизточната част на града. Според руския новинарски канал в Телеграм - “Шот” (SHOT), руските войски контролират около 80% от Селидово.

Управителят на Донецка област Денис Пушилин съобщи, че руските сили са развели знамето си в град Хирник, разположен на 14 км от Селидово. Руските военни блогъри съобщават, че силите на Русия скоро ще превземат разположения на югозапад град Курахово.

В същото време Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че очаква Русия да започне да разполага севернокорейски войници на бойното поле от неделя или понеделник.

“Това е явна ескалация”, заяви Зеленски, позовавайки се на разузнавателна информация, според която севернокорейските части ще бъдат разположени в зоната на бойните действия между 27 и 28 октомври.

Този ход ясно показва намерението на руския президент Владимир Путин да продължи войната, отбеляза украинският президент, като добави, че Путин не е отрекъл съобщенията за прехвърляне и обучение на севернокорейски войници, които да се бият в Украйна.

Коментарите на Зеленски дойдоха един ден след като руската Дума ратифицира договора за “всеобхватно стратегическо партньорство”, който руският президент подписа при посещението си в Корейската народнодемократична република (КНДР) през юни.

Само преди дни, говорейки в руския град Казан по време на срещата на върха на БРИКС, Путин отхвърли критиките за разполагането на войски от Пхенян на бойното поле в Украйна. “Никога не сме се съмнявали, че севернокорейското ръководство приема сериозно нашите споразумения. Какво ще правим и как ще го правим по този член е наша работа”, каза Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц определи съобщенията за изпращане на севернокорейски войски в Русия като “много тревожни”. “Това не трябва да бъде подценявано”, каза той пред журналисти. “Това, разбира се, е нещо, което допълнително ескалира ситуацията”, заяви германският канцлер като добави, че Путин се намирал в “тежко положение”.

Съветниците по националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония изразиха “сериозно безпокойство” във връзка с разполагането на войници от КНДР в Русия за евентуалното им използване на бойното поле срещу Украйна, съобщи Белия дом.
Триото разглежда присъствието на севернокорейски войски като най-новия признак за засилващите се военни връзки между Москва и Пхенян и призова Русия и Северна Корея да прекратят трансфера на оръжия и ракети, заяви пред журналисти говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"