Чутовен срам за футбола ни

Истинско фиаско в гигантски мащаб преживя футболът ни! Загубата на „Лудогорец“ с 2:7 от азербайджанския „Карабах“ е шамар, който дълго време ще пари по бузата не само на хората в Разград. За втора година поред „Лудогорец“ получава седмица в евротурнирите – миналия сезон бе в групите на Лига Европа срещу „Нордселанд“, но като гост.
Сезонът на „зелените“ в квалификациите на Шампионската лига показа, че на третия път стомната се счупи. С голяма доза шанс отборът на Георги Дерменджиев отстрани последователно „Динамо“ (Батуми) и „Динамо“ (Минск), който дори нямаше право да домакинства в Беларус. Гостуването срещу „Карабах“ в Баку и победата с 2:1 беше плод на огромен късмет от страна на „Лудогорец“.
Позорът на реванша трудно ще бъде измит. Четири от седемте гола паднаха в продълженията (редовното време завърши 3:2 за „Карабах“), но това с нищо не намалява фиаското. Никога в историята български отбор не е получавал седмица в евротурнирите на свой терен. Факт е, че „Карабах“ стигна до осминафиналите на Лига Европа миналия сезон и отпадна нещастно от „Байер“ (Леверкузен). Но до съвсем скоро България не броеше азерски съперници за реални конкуренти.
Най-големите загуби на наши клубове в Европа у дома досега бяха на „Локомотив“ (Сф), „Славия“ и „Литекс“. „Железничарите“ паднаха с 1:6 от „Андерлехт“ през 1977 г. „Славия“ отстъпи с 0:5 от „Партизан“ през 1988 г., а „Литекс“ - със същия резултат от „Спартак“ (Москва) през 1998 г.
Едно от най-сигурните неща изглежда уволнение на треньора Георги Дерменджиев. Наставникът, който два пъти игра с „Лудогорец“ в групите на Шампионската лига, пое сам вината за катастрофата. „Има собственици, които да решават“, каза Дерменджиев. Преди по-малко от година за пореден път той се завърна на кормилото в Разград, след като Ивайло Петев получи седмицата в Дания и остана още съвсем малко на поста. Едно от евентуалните нови имена, които витаят из Разград е на бившия национал Захари Сираков.
Форматът на Шампионската лига обаче оставя „Лудогорец“ в Европа поне до Нова година. Сега отборът ще играе в плейофа в Лига Европа, но дори при отпадане отива в групите на Лигата на конференциите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"