Шакири победи и Роналдо

Жердан Шакири нахлу по възможно най-красивия начин в историята на футбола. Етническият косовар вкара фамозен гол за Швейцария, с който изравни за 1:1 срещу Шотландия. Така Шакири и компания се нуждаят от точка срещу Германия в третия двубой от група А, за да са сигурни осминафиналисти. Нападателят получи под диагонал топката и стреля извън наказателното поле – точно в ъгъла на вратата.
Така Шакири победи дори Кристиано Роналдо. Нападателят на „Чикаго Файър“ е вкарал гол на шест големи турнира. Ако Кристиано се разпише на Евро 2024, ще го изравни. Шакири е забил 10 гола от Мондиал 2014 насам. Гордее се с повече попадения от легенки като Еузебио, Уейн Руни и Раул.
С това рекордите на Шакири не спират. Той е седмият футболист, който има поне по пет гола на световно и европейско първенство. Другите са икони като Зинедин Зидан, Мишел Платини, Тиери Анрию Юрген Клинсман, Ромелу Лукаку и, разбира се, Кристиано Роналдо.
„Големите мачове са направени за мен“, каза Шакири след дуела със „смелите сърца“.
„Никой друг футболист на съперника нямаше да вкара този гол – призна Стив Кларк, треньор на Шотландия. - Шакири е един от най-големите играчи, които съм виждал.“
Преди турнира швейцарски медии се съмняваха, че нападателят е в добра физическа форма след последните шест месеца в Мейджърлигата. „Направо ме боли, когато трябва да отговарям на този въпрос“, каза Шакири, който остана през цялото време на пейката в първия мач срещу Унгария (2:0).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"