Швеция ще предлага $34 хил. на мигрантите за да се върнат в родните си страни

Шведското правителство заяви, че ще започне да предлага на определени мигранти до 350 000 шведски крони (34 000 долара) в замяна на връщане в страни, в които са родени. Мерките ще бъдат предприети от 2026 г.

Министърът на миграцията Йохан Форсел направи съобщението в четвъртък, коментирайки, че „ние сме в разгара на промяна на парадигмата в нашата миграционна политика“.

Имиграцията става все по-противоречива в Швеция през последните години, като десните популисти Шведски демократи заеха второ място на последните общи избори в окръга през септември 2022 г. Въпреки че не успяха сами да съставят правителство, Шведските демократи оттогава поддържаха администрация водена от министър-председателя Улф Кристерсон от дясноцентристката Умерена партия, която стана трета на изборите.

Форсел отбеляза, че вече има програма на шведското правителство, предлагаща средства на мигрантите, за да им помогне да се завърнат у дома, но изплащаните суми са много по-ниски - максимум 10 000 крони (976 долара) за възрастен и 5 000 крони за дете, с таван от 40 000 крони (3 903 долара) на семейство. Той обаче каза, че офертата е не се използва често, дори въобще, тъй като е била приета само от един мигрант през 2023 г.

Говорейки пред репортери, Лудвиг Асплин, депутат и говорител на Шведските демократи по въпросите на имиграцията, предположи, че политиката ще се хареса най-много на мигранти, които са дългосрочно безработни или разчитат на държавни помощи.

Асплин също спомена настоящата схема на шведското правителство, която предлага на мигрантите много по-ниски суми, за да се върнат в страната си на произход. Той каза: „Грантът съществува от 1984 г., но е сравнително неизвестен, малък е и сравнително малко хора го използват.“

Не е ясно какви точно ще са критериите за получаване на новите парични суми, пишат от Newsweek.

Решението на шведското правителство да увеличи драстично сумата, плащана на мигрантите, които напускат, дойде въпреки че политиката беше критикувана миналия месец в доклад от назначено от правителството разследване, което твърди, че ползите не оправдават разходите.

Според информационната агенция AFP редица други европейски страни вече имат схеми, които плащат на мигрантите да се върнат в родните си страни, с оферти от около 2000 долара в Германия, 2800 долара във Франция, 1400 долара в Норвегия и повече от 15 000 долара в Дания.

Откакто дойде на власт, новото шведско правителство затегна правилата за предоставяне на убежище и други имиграционни правила, в резултат на което страната е на път да получи най-ниския си брой молби за убежище от 1997 г. според Шведската агенция по миграцията.

Според правителствената агенция Швеция е получила 5600 молби за убежище до 28 юли тази година и Статистическата служба на Швеция изчислява, че ще отчете нетна емиграция за първи път от половин век.

В изявление след съобщението на Шведската агенция по миграцията миналия месец министърът Мария Малмер Стенергард каза: „Усилията на правителството дадоха резултати. Броят на молбите за убежище се очертава да е исторически нисък, разрешенията за пребиваване, свързани с убежище, продължават да намаляват и Швеция има нетната емиграция за първи път от 50 години Това развитие към устойчива имиграция е необходимо за укрепване на интеграцията и намаляване на социалното изключване."

В отговор на данните на Шведската агенция по миграцията и Статистическата служба на Швеция, в прессъобщение от август, правителството каза: „През 2023 г. емиграцията се е увеличила сред хората, родени в страни като Ирак, Сомалия и Сирия. През същата година нетните миграционни числа за хора, род в тези страни са били отрицателни. Според предварителните статистически данни на Швеция до май тази година Швеция е имала отрицателна нетна миграция."

През 2015 г. Швеция е получила 163 000 молби за убежище според BBC, най-високата цифра на глава от населението в Европа.

Проучване, публикувано през 2017 г. от Шведския национален съвет за превенция на престъпността, установи, че 30 процента от чужденците, живеещи в Швеция, казват, че не се чувстват в безопасност, когато излизат през нощта, спрямо 24 процента през 2015 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"