Шест по каталунски

На 17 ноември – може би най-славната дата в българския футбол, ще има тъжен мач на стадион „Васил Левски“. България посреща Чехия – пред празни трибуни и без никакъв интерес към крайния резултат.

Тази седмица и българи, и чехи отидоха в Каталуния. В името на хронологията - „Славия“ (Прага) гостува на „Барселона“, водена от всички звезди начело с Лионел Меси. Игра смело и не се даде пълния „Камп Ноу“ - 0:0. На терена бяха почти само чехи в бяло. Два дни по-късно „Лудогорец“ гостува на „Еспаньол“. Почти само с чужденци, пред почти празни трибуни и катастрофира с изравнен антишрекорд – 0:6. За три дни се видя разликата между българския и чешкия футбол. През 2001-а паднахме с 0:6 в Прага, но поне това бе последен мач с шанс за класиране. И можехме да минем за поне малко равностойни на звезди като Карел Поборски, Павел Недвед и Патрик Бергер.

„Това е моят „Лудогорец“!“, възкликна ентусиазиран собственикът Кирил Домусчиев след 5:1 над ЦСКА (Москва) на старта на груповата фаза в Лига Европа. След това почти повтори възгласа след 3:0 над „Ференцварош“ в Будапеща. На стадиона на „Еспаньол“ бизнесменът си тръгна на почивката заедно с мениджъра Лъчезар Танев. Явно не искаше да изживее на живо унижението, защото това явно не бе неговият „Лудогорец“! И то срещу предпоследния в испанската Ла Лига, играл с 8 резерви.

Огромна е амплитудата в представянето на родния шампион в Европа през този сезон. От загубите срещу „Ференцварош“ в първия предварителен кръг на Шампионската лига през триумфа над московските армейци и до големия срам в Барселона. Но път е факт, че „Лудогорец“, какъвто Домусчиев го харесва, си извоюва правото да не страда толкова много след 0:6. Благодарение на доброто си лице в първия и втория кръг в Лига Европа отборът е втори след класиралия се вече „Еспаньол“. И дори да запише трета поредна загуба при гостуването на ЦСКА в Москва в следващия кръг, мястото на 1/16-финалите ще се решава в Разград. Най-вероятно ще е нужна победа, но може би и реми срещу „Ференцварош“ ще стигне. Същият този унгарски тим уби надеждите за Шампионска лига през лятото, той ще е и вратата за слава през зимата.

Досега в историята си „Лудогорец“ имаше и друга катастрофална загуба с 0:6, но тя бе в Шампионската лига и като гост на препълнения със звезди „Арсенал“... Но сега развоя на мача с „Еспаньол“ беше кошмарен. Гол в 4-ата минута на Мелендо, червен картона на Рафаел Фостър от „Лудогорец“ в 12-ата. Втори гол на Луис Лопес в 19-ата и червен картон на Яцек Горалски в 35-ата... Само страхотните намеси на националния вратар Пламен Илиев попречиха на „Еспаньол“ да нанесе исторически разгром на българския си съперник.

„Никой не е очаквал нещо подобно – призна треньорът Станислав Генчев. - Няма какво да кажа, неприятна загуба и изключително лош развой на мача.“

Да, каталунският тим „писа“ 6 на „Лудогорец! Витрината на мача е ужасяваща. 25:0 удари, 12:0 точни удари, 12:0 корнери, 577:145 точни паса, 71:29 процента владеене на топката... А в Примера дивисион за всички домакинства през сезона „Еспаньол“ вкара едва 2 гола... Да, това наистина не беше „Лудогорец“ и неслучайно дори собственикът му не пожела да го гледа през второто полувреме.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"