Шефове на РУО пред Труд News: 30% от училищата станаха иновативни

СТЕМ направлението се развива най-бързо, родители се включват в обучението

Средно 30% от училищата вече са в списъка на иновативните школа в страната, като СТЕМ направлението се превръща в лидер сред модерните подходи за преподаване. Това отчетоха пред “Труд NEWS” началници на Регионални управления на образованието преди днешния национален форум “Училищата с иновации за бъдещето”, организиран от МОН.

По данни на министерството от началото на учебната година иновативните школа са общо 542 от всички 1948 в страната.

Във Варненско такива са 28 училища. Те са 26% от всички учебни заведения в региона. Седем са частни, а четири са в селища от областта - в селата Блъсково, Любен Каравелово, Аврен и в град Провадия. Във Варна в списъка влизат езиковите и математическата гимназии, професионални гимназии, общински основни и средни школа.

От учебната 2019/2020 г. броят на иновативните училища в областта се е увеличил с три, но картината е динамична, защото едни излизат от листата, а влизат други, каза директорът на РУО-Варна д-р Ирена Радева пред “Труд NEWS”. Според нея акцент в иновациите е мултидисциплинарното СТЕМ обучение, насърчаването на училищно лидерство и критично мислене. Новото е, че част от училищата са привлекли в процеса и родителите, които активно се включват в обучението.

Подобна е картината и в Бургаско. Там има 53 иновативни училища в седем общини, което означава близо 39% от всички в региона. Иновативният подход е наистина важен, очакваме на националния форум на МОН утре (б. а. - днес) да бъдат наградени наши колеги, съобщи шефът на РУО в морския град Петя Петрова пред “ТРУД NEWS”.

8 са иновативните училища и в област Шумен. Сред тях има и учебни заведения в малките общини - Никола Козлево и Върбица. В три учебни заведения са изградени СТЕМ центрове - шуменските СУ “Сава Доброплодни” и СУ “Трайко Симеонов”, също и в Основното училище в село Пет могили. Педагози са категорични, че ежедневието на учениците вече е много динамично, наситено с технологии и иновативното преподаване трябва да влезе и в класните стаи.

На този фон се очаква до 2026 г. България да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда чрез Плана за възстановяване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"