Шефове харчат държавни пари за бижута и дрехи

Откриха нарушения в “Национална компания индустриални зони”

Един от директорите е върнал над 48 хил. лв. след намеса на агенцията за финансова инспекция

Плащали нощувки с държавни пари

Шефове в държавното дружество “Национална компания индустриални зони” (НКИЗ) са харчили в нарушение на правилата държавни пари за покупката на бижута, парфюми, дрехи, домашни потреби и посуда. Това показва доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за представителните разходи на държавното дружество.

Според Правилника за прилагане на Закона за ДДС представителни или развлекателни цели са “посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни мероприятия; екскурзии”. Но директорите на НКИЗ са харчили държавни пари за лични и за луксозни покупки, като например за обувки и златни накити.

Според Правилника за вътрешния трудов ред на НКИЗ всички представителни разходи се инициират с мотивирана докладна записка от началник на отдел до изпълнителния директор, като в нея трябва да има описание на мероприятието, вида на представителния разход и предназначението му. Но това изискване често не е спазвано.

Финансовата инспекция обхваща периода от 1 юни 2019 г. до 31 юли 2023 г. За периода от дружеството са похарчени 332 142 лв. за представителни цели, като част от парите са отчетени като разход на самото дружество, а останалите са отчетени в счетоводството по партидите на отделните директори.

От името на самото дружество са похарчени 14 109,49 лв. за облекло и обувки, уреди за затопляне на храна, люлка, шезлонг, кафе машина, протоколен подарък, картина, комплект аксесоари, ваучери за магазин за обувки, сребърни медали и др., които не попадат в определението за представителни разходи, посочват от АДФИ. 

В проверения период право на представителни разходи са имали 17 души, които са били в ръководството на НКИЗ. За този период един от изпълнителните директори е похарчил 48 298,90 лв. за дрехи и обувки, бижута, златни изделия, парфюми, козметика, диоптрични слънчеви очила, домашни потреби и посуда, ваучери и др. От публикувания доклад на АДФИ са заличени имената на директорите, но по време на финансовата инспекция тези 48 298,90 лв. доброволно са били върнати от директора, който ги е похарчил.

Един от членовете на борда на директорите на НКИЗ е похарчил 5259,54 лв. за горива, които не са представителни разходи. Останалите директори също са харчили държавни пари за лични нужди.

Общо за проверения период са похарчени и 3970,78 лв. за нощувки, като за част от парите няма данни за мероприятия или командировки.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"