Шефът на Газпром констатира "енергийното самоубийство" на Европа без руски газ

Европейският газов пазар е в "лоша" форма без руски газ и промишленото производство е спаднало до най-ниското си ниво от десетилетие, каза шефът на "Газпром" Алексей Милер.

„Това, което се случва на европейския газов пазар, вече е категорично дефинирано - това е изкуствено унищожаване на търсенето на газ. Но има и по-сурови оценки и експертни мнения. Някои казват, че това може да се нарече енергийното самоубийство на Европа. А други експерти казват, че пред очите ни икономическият локомотив се е превърнал в болния човек на Европа“, каза Милър на международния газов форум в Санкт Петербург, цитиран от РБК.

Милър обяви продължаването на „процеса на деиндустриализация на Европа“ и повишена волатилност на газовия пазар. „Най-неприятното е, че подобна политика и подобна ситуация на европейския газов пазар може да доведе до нов шок в цената на газа и прекъсване на доставките“, предупреди той.

Според него политиките на ЕС са довели до спад на индустриалното производство с близо 10%, което е минимум за последните десет години. 

Русия загуби най-доходоносния си газов пазар – Европа - след началото на войната срещу Украйна. Ако през 2021 г. "Газпром" е продал в чужбина 185 милиарда кубически метра газ, то през 2023 г. - само 69 ​​милиарда.  

ЕС планира да се откаже напълно от руския газ до 2027 г.

В края на 2023 г. "Газпром" отчете нетна загуба от 583,1 милиарда рубли за първи път от 25 години, въпреки че година по-рано газовият монополист отчете печалба от 1,3 трилиона рубли. В резултат на това компанията зае първо място в класацията на най-нерентабилните компании в Русия на списание "Форбс".

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"