Шефът на полския генерален щаб: Трябва да се подготвим за пълномащабен конфликт

Полша трябва да се подготви за пълномащабен конфликт, каза началникът на въоръжените сили на страната ген. Веслав Кукула, цитиран от Ройтерс на фона на увеличаване на броя на войските по границата с Русия и Беларус.

Отношенията на Варшава с Москва и съюзникa ѝ Минск се влошиха остро, след като Кремъл изпрати хиляди войници в съседната на Полша Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Сега трябва да подготвим нашите сили за пълномащабен конфликт, неасиметричен тип конфликт“, каза на пресконференция ген. Кукула, предаде БТА. “Това ни принуждава да намерим добър баланс между граничната мисия и поддържането на интензивността на тренировки на армията“, добави той.

В рамките на същото събитие заместник-министърът на отбраната Павел Бейда съобщи, че през август броят на войниците, охраняващи източната граница на Полша ще бъдат увеличени от сегашните 6000 на 8000 с допълнителен резерв от 9000 души, които ще бъдат в готовност за разполагане в рамките на 48 часа.

През май Варшава разкри подробности от програмата „Източен щит“ (East Shield) на стойност 10милиарда злоти (2,5 млрд. долара), чиято цел е подсилване на защитата на страната по границата с Беларус и Русия. Програмата трябва да бъде завършена напълно до 2028 г.

Границата между Полша и Беларус се превърна в гореща точка, след като през 2021 г. там започнаха да се стичат мигранти, доведени от туристически агенции, които Минск откри в Близкия изток. Те предлагаха нов неофициален маршрут към Европа. Европейският съюз посочи, че целта на тази стъпка на Беларус е била да създаде криза в западните държави.  

Варшава увеличи разходите си за отбрана до над 4% от БВП тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.

Кукула каза също, че настоящият голям интерес от кандидати да се присъединят към армията поставя дилемата дали да се приемат повече новобранци, отколкото е предвидено в бюджета, за сметка на закупуването на военно оборудване, особено като се има предвид, че според него интересът се очаква да започне да намалява рязко след 2027 г.

В края на миналата година числеността на въоръжените сили възлизаше на около 190 000 души, включително сухопътни, военновъздушни, военноморски, специални сили и сили за териториална отбрана. Полша планира да увеличи този брой до 300 000 военнослужещи в рамките на няколко години.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"