Шефът на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив: Единият от пациентите е стоял почти през цялото време в линейката, не е бил на стълбите

Незабавно беше назначена проверка по случая с починалите пред COVID-отделение пациенти. Важно е да установим какви са причините за този инцидент. Проверката не е напълно приключила. Това заяви на брифинг изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив д-р Карен Джамбазов.

Пациентът, който е на кислород, е стоял почти през цялото време вътре в линейката, не е бил на тези стълби, на които е сниман. Нямаме данни да е свършил кислородът, уточни д-р Джамбазов. 

Логистиката не е била напълно изчистена, това повече няма да се случва. Не мога да кажа, че има вина в този случай, докато това не се докаже от прокуратурата или от нашата проверка, отбеляза той.

По думите му предстои да бъде установено кой носи вина за забавянето при качването на пациента до съответната клиника и легло. 

Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Единият пациент пристига в състояние, което налага спешна хемодиализа. Вторият пациент е по-възрастен и е бил с тежка КОВИД инфекция. Чакаме да разберем защо има забавяне. Няма как да установим това в момента, уточни д-р Джамбазов.

Пациенти не връщаме, това се случва само ако няма медицински показания за хоспитализация, каза  изпълнителният директор на болницата.

Според мен става въпрос за нещастен случай, защото всички лекари са работили с пациенти. Как и защо се е стигнало да това прекъсване на информацията, аз го наричам нещастно струпване на факти, обясни още директорът на болницата.

Той изтъкна, че основен проблем да се стига до такива случаи е липсата на кадри. Лекарите и сестрите не са санитари - те са работили с други хора в същото това време. Даже чест прави на доктора, защото доколкото разбрах, почти на гръб е донесъл пациента до залата, каза още началникът на здравното заведение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"