Шефът на чешкото контраразузнаване: Светът е на ръба на глобална война

Светът балансира на ръба на глобален конфликт. Това каза ръководителят на чешкото контраразузнаване Михаил Куделка в интервю за агенция České Noviny. Информационната служба за сигурност. Според него светът кипи и се движи опасно на ръба на глобален сблъсък.

„В тази ситуация Информационната служба за сигурност ще продължи да прави всичко възможно, за да допринесе за защитата на Чешката република и нейните граждани”, добави той.

 „Те включват вражеска пропаганда, миграция, заплаха от ислямски тероризъм, възход на десния екстремизъм, по-специално незаконната търговия с оръжия, кибератаки или възможна злоупотреба с изкуствен интелект“, каза Куделка.

Куделка определи заплахата за Европа от руския империализъм, саботажа и разузнавателните операции на Русия, Китай и Иран като текущи заплахи. Те включват вражеска пропаганда, миграция, заплаха от ислямски тероризъм, по-специално възход на десния екстремизъм, незаконна търговия с оръжия, кибератаки или възможна злоупотреба с изкуствен интелект.

Куделка смята, че ситуацията със сигурността в света е изключително сериозна, според него тя се отразява в много области.

„Светът кипи и се движи опасно на ръба на глобален конфликт“, добави Куделка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"