Шигирският идол крие тайните на най-древното зло

Шигирският идол е най-древната дървена статуя в света, но се оказа, че произходът й тъне в загадки. До момента учените бяха в дълбока заблуда за възрастта й. Проучването че идолът, открит преди сто години от търсачи на злато в планината Урал в Сибир, е на 9 хил. години, беше посрещнато от научната общност с насмешка. Съмнения буди майсторската му изработка, както и фактът, че дървото едва ли би се запазило толкова дълго време в такава отлична форма. Според историците не е възможно праисторическият човек да създаде толкова съвършено произведение на изкуството.

Но през 2018 г. бе установено че възрастта му е още по-голяма – 11 600 г. Според най-последните данни, публикувани в авторитетното издание Quaternary International, дървеният идол е на 12,5 хил. Години! Идолът на злото е два пъти по-стар от Стоунхендж или Египетските пирамиди.

В момента артефактът се намира в Свердловски етнографски музей. При откриването си през 1894 г. дървената скулптура е била с обща височина от 5,3 метра, но 195-сантиметров фрагмент от нея е изгубен по неизвестни причини. Тя е изработена от цял ствол сибирска лиственица и представлява тотем от висок ствол с огромна дървена глава на върха. По стълба са изваяни геометрични фигури и 7 човешки лица-маски – всяко с различни черти и изражение. Специалистите различават сред тях шест персонажа, вероятно демони и зли духове. Идолът се е извисявал и е бил видим отдалеч. Не е известно дали е служел за черни ритуали или за предупреждение. Независимо от зловещото си предназначение Шигирският идол е несъмнено произведение на изкуството.

Експертите отбелязват, че подобен род изкуство е гигантски скок за древните хора, който прескача границите на натуралистичните модели. Ако се съди по датировката, идолът е изработен от ловци-събирачи, което по-рано беше трудно да се допусне.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"