Шолц се нахвърли върху Меркел заради мигрантската криза: Само говореше и не направи нищо!

Виктор Орбан го поздрави за връщането на контрола по границите на Германия

Олаф Шолц се опита да прехвърли вината за нарастващата мигрантска криза върху своята предшественичка Ангела Меркел, на фона на бунт срещу плановете му да затвори границите.

По време на разгорещени разговори в Бундестага в сряда Шолц защити решението на своето правителство да въведе отново контрола по сухопътните граници, ход, който предизвика безпокойство от европейските съюзници на Германия.

Правителството твърди, че спешните мерки, които противоречат на дългогодишната снизходителност на Германия към нелегалната миграция, са необходими, за да спрат неконтролираната миграция и терористите. Критиците обаче предполагат, че те биха могли да поставят началото на края на Шенгенската зона за пътуване в ЕС без паспорти.

Християндемократите (CDU), дясноцентристката опозиционна партия, някога ръководена от Меркел, настояха партията на Шолц, Социалдемократите (SPD), да продължи с проверките по границите, призовавайки за систематично връщане на търсещите убежище.

Опасявайки се от ответна реакция от страна на ЕС, вътрешният министър на Шолц, Нанси Фейзер, каза, че търсещите убежище ще бъдат задържани на границата, докато властите проверяват дали са поискали убежище другаде. След това се очаква те да бъдат депортирани чрез бързи процедури, като целият процес се очаква да отнеме не повече от пет седмици.

Шолц каза на депутатите, че правителството му е „постигнало най-големия обрат в справянето с нелегалната миграция в Германия“ и осъди миграционната политика на Меркел.

„Моето правителство сложи край на бездействието на консервативните вътрешни министри... То сложи край на големите приказки“, зяви той. „Това гарантира, че най-накрая се предприемат действия, за разлика от много десетилетия на християндемократически вътрешни министри, които не успяха да свършат нещата.“

Обръщайки се към Фридрих Мерц, лидерът на ХДС, за когото се смята, че ще стане следващият канцлер на Германия, Шолц показа гнева си. „Не можеш да го направиш“, каза той. „Това е истината, с която се сблъскваме. Вие сте от типа политици, които смятат, че вече са решили проблема с миграцията с интервю в Bild am Sonntag. Това не работи в действителност… Това е грешната политика.

"Големи приказки, без управление на нищо. Ти си този, който не можеш да направиш нищо“, извика той на Мерц. „Преди две или три седмици написахте сценарий, в който правите предложение за сътрудничество. И тогава, когато е възможно, го отхвърляте и казвате, че не е достатъчно. Не трябва да се отнасяме така към такъв сериозен въпрос в тази страна."

Мерц използва речта си, за да отвърне на канцлера, чието правителство нарече „безнадеждно разделено“ и го обвини в „капитулация пред незаконната миграция“, след като преговорите за решаване на граничния проблем се провалиха във вторник.

Шолц обаче спечели неочаквано подкрепа за своя план. „Добре дошли в клуба“, каза Виктор Орбан, антиимиграционният унгарски премиер. Обръщайки се към Шолц в социалните медии, той добави: „Германия реши да наложи строг граничен контрол, за да спре нелегалната миграция. Bundeskanzler Scholz, добре дошъл в клуба.

Шолц предупреди, че политическите кавги ще бъдат от полза за твърдо дясната партия "Алтернатива за Германия", която постигна значителни печалби на регионалните избори. Партията също е на път да спечели изборите в източната провинция Бранденбург по-късно този месец. „Алтернативата за Германия е лоша за страната ни“, каза Шолц.

„Алтернатива за Германия ще гарантира, че страната ни ще бъде изхвърлена, ако може да приложи политиките си... Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че тази политическа формация отново ще загуби значение в Германия.“

Кристофър Вратил, професор във Виенския университет, обвини Шолц, че управлява Германия така, сякаш AfD вече е на власт, а не социалдемократ. „Искане да заличи Шенген с преврат и без да мисли. Управлява така, сякаш AfD вече е на власт. Всички ли сме полудели?“, попита той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"