Шри Шри Рави Шанкар: Не търсете контакт с мъртвите!

Понякога в центъра на кристалната топка попадат и хора, които не следват ничие учение, защото те самите са създатели на такова. Индийският гуру Шри Шри Рави Шанкар е основател на фондация Изкуството да живееш, има стотици хиляди (според сайта му стотици милиони) последователи и е обявен от сп. „Форбс” за един от най-влиятелните индийци за 2009, а оттогава влиянието му се е увеличило. Той е и един от петимата най-богати индийски гуру.

Без учител не може - все едно да тренираш без треньор

„Шри Шри, напоследък се появиха много публикации, в които разобличават духовни водачи като измамници. Трябва ли да се страхувам, че ще се появиш в някой вестник?” - попитал един от учениците основателя на фондация „Изкуството да живееш” индийския гуру Шри Шри Рави Шанкар. „Веднага ще те освободя от притеснението ти - отвърнал учителят, - като ти кажа „да, аз съм измамник”. Но дори и да е така, помисли си ти как се чувстваш - по-щастлив ли си сега, по-здрав ли си, откакто се запозна с програмата? И какво значение има всичко останало? Давам свободата на всеки да ме нарича, както си иска. За мен това няма абсолютно никакво значение, не ме притеснява.”

След смъртта човек се преражда

Възползваме се от визитата на индийския духовен водач Шри Шри Рави Шанкар в България, за да му зададем няколко важни въпроса, които измъчват любознателността на мнозина. Като например какво се случва с човека след смъртта. Шри Шри (така наричат светците в Южна Индия) отговаря пестеливо: понякога иносказателно, друг път с по едно изречение. „След смъртта човек се преражда.” Но какво става с нас в момента, когато умираме? „Да не се концентрираме сега върху това.” Рави Шанкар седи на „мястото на самоубиеца” в черна лимузина, която го развежда по задачите му из София. Същата вечер той ще има мастърклас по медитация в зала 1 на НДК (препълнена), където ще разтълкува на хиляди хора, търсещи духовно просветление и готови да заделят от залъка си между 150 и 495 лв., един от най-древните ведически текстове - „Вигян Байрав”, в който се съдържат 112 различни начина или техники за просветление. В България определено има глад за духовна храна.

Яжте чиста храна

Във връзка с темата за духовното просветление, възниква въпросът задължително ли е човек да е веган или вегетарианец, ако иска да постигне високите си духовни цели. „За да тръгнем по пътя не е задължително да станем вегани. Нека първо да тръгнем, пък всичко ще си дойде с времето,“ отговаря гуруто. И добавя благоразумно: „Вегетарианци да сме е достатъчно.” Разговорът протича към консуматорското общество и как хората ядат и пият без мярка. За Шри Шри една от причините за това са така наречените „джънк фууд”. „Полуготовите храни подтикват към прекомерна консумация. Хората трябва да спрат да ядат месо и полуфабрикати. Трябва да се консумира само чиста, органична храна.”

Когато човек поеме по пътя на духовното просветление, може ли да се обучава сам или има нужда от гуру? Индийският мъдрец е категоричен в отговора си: „Без учител не може. Може ли да тренираш някакъв спорт, без да имаш треньор?”

Гурудев, има ли сред нас духове или други невидими създания? Съществуват ли те? След дълго мълчание Шри Шри Равишанкар отговаря: „Не разбирам въпроса.” И пояснява в стила на Делфийския оракул: „Вселената е огромна и човечеството не е само.”

Целта на всяко следващо прераждане е да се усъвършенстваме и да научим уроците си, но как да разберем кога сме достигнали до края? Рави Шанкар обяснява: „Когато човек се освободи от желанията и страстите си, тогава значи е достигнал до края на преражданията си и повече няма да се върне, освен яко няма някаква голяма духовна задача на Земята.”

Защо ви е да общувате с покойници?

От векове хората се опитват чрез медиуми да влязат във връзка с мъртвите. Спиритическите сеанси достигат върха на популярността си от 1840 до 1920 г. Но дали всички те са шменти-капели, или човек наистина може да влезе във връзка с духовете на починали хора. На такъв въпрос гуруто възкликва: „Че защо някой ще иска да контактува с умрелите? Те са си умрели.” „Шри Шри, хора, които тъгуват за близките си, искат да се свържат с тях.” „Те тъгуват не заради покойните, а за себе си. Заради своята привързаност. Ако се освободят от нея, ще спрат да тъгуват.” Но възможно ли е да се влезе в контакт с покойниците? „Да, възможно е, казва индийският експерт по преражданията, но не е добре.”

Да се храним с въздух може, но не бива

Рави Шанкар смята, че едно от множеството доказателства за това, че хората се прераждат, е фактът че има вундеркинди - деца, които рисуват или свирят гениално на удивително ранна възраст. Самият той едва 4-годишен е рецитирал всичките 701 строфи на свещената книга „Бхагавад Гита” на санскрит - език, който не знаел. „Бхагавад гита” е най-известната книга на индуизма, наричана понякога „индуисткия Нов завет”. „Откъде бих могъл да ги зная, ако не от предишен живот,“ засмива се той.

Възможно ли е да се храним само с дишане? Преди 10-ина години историята на индиеца Прахлад Джани, който с месеци не яде и не пие вода, беше много популярна. „Да, правени са такива експерименти, но не е препоръчително. Човек трябва да е много напреднал, иначе е опасно за живота.”

Уви, край с плановете да зарежем чипса и вафлите и да преминем само на прана!

Все още не сме загробили Земята

Шри Шри Рави Шанкар проповядва, че човечеството е едно цяло и не бива да се делим по религии, цвят или националности. Неговите организации „Изкуството да живееш” и „Международната асоциация на човешките ценности” имат много екологични проекти. Във връзка с тях търсим мнението му дали човечеството е замърсило планетата ни до точката, отвъд която няма връщане назад. „Все още не сме стигнали до този момент. Но сме много близо, - отвръща той. - Ако вземем незабавно мерки, нещата все още са обратими.”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Клюмов

Този уебсайт използва "бисквитки"