Шумен реализира два проекта със швейцарска помощ

Кметът посрещна представители от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Кметът на Шумен Любомир Христов посрещна в четвъртък Ирина Файон, ръководител на програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“ и Герасим Герасимов, програмен директор към швейцарското посолство у нас. Заедно със служители на Министерския съвет и представители на централното звено по Българо-швейцарската програма за сътрудничество те са на работно посещение в общината, която изпълнява два проекта - „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” и друг за изграждане на Общински център за събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата.

По време на срещата кметът на Шумен Любомир Христов благодари за помощта, която швейцарската страна оказва на общините за интегриране на ромите, за привличане и задържане на децата в детски градини, за подкрепата на семействата да продължат образованието на децата си и за обновяване на базата, в която те се обучават. Според Христов, това е едно от важните неща, които задържат децата в системата, по-добрите условия и грижата за тях мотивират семействата.

Във връзка с проекта за съхранение на опасните отпадъци шуменският кмет увери гостите, че администрацията съвместно с ПУДООС и Министерството на екологията, вече е подготвила необходимата проектна документация за изграждане на Центъра. Сподели, че при посещението си в Цюрих миналата година е бил впечатлен от начина, по който е организирана тази дейност в Швейцария, и се надява, че с помощта на програмата и българските общини ще приложат успешно добрите практики у нас и ще ги развият.

По преценка на Ирина Файон строителните дейности по проекта за ромска интеграция вървят по план, дори по-бързо. Тя благодари на общината за съдействието, което екипът по програмата получава. По думите на програмния директор към швейцарското посолство у нас Герасим Герасимов изборът на Шумен не е случаен.

По време на посещението си в Шумен гостите ще проследят на място какъв е напредъкът по строително-ремонтни дейности в детска градина “Пролетна дъга”, в ОУ “Хр. Ботев” в село Ивански. Ще посетят и мястото, където ще се изгражда Общинският център за опасни битови отпадъци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"