Шуменската полиция с филм срещу домашното насилие

Полицията в Шумен създаде филм, в който жертви на домашно насилие говорят от първо лице, а целта е хиляди други да разберат, че не бива да се мълчи за тази негативна тенденция, че жертвите могат да бъдат чути и трябва да защитават правата си. Механизмите, които са разписани в закона, са достатъчно гарантиращи пострадалите да получат защита, коментира при представяне на лентата в четвъртък пред журналисти съдия София Радославова, която участва в лентата заедно с директора на шуменската полиция комисар Гендов и окръжния прокурор Орлин Куздов.

От началото на годината до момента Областната дирекция на полицията в Шумен е регирала на 82 случая на домашно насилие. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът от 86% е стряскащ. През първите шест месеца са издадени 93 заповеди за защита от домашно насилие, 58 от тях са за незабавна защита.

„Ако пред вас сега говорим с цифри, зад всяка има страх, болка и страдание. Има човешка съдба. Това са данните, които са постъпили при нас. Много от пострадалите се страхуват или срамуват да разкажат какво са преживели“, коментира комисар Гендов. 

Филмът "За да има утре" обяснява и какви са стъпките, които трябва да направи всеки, който преживее най-разпространената, но и най-прикрита форма на насилие. Автор на 15-минутната лента е Ася Йорданова, говорител на ОДМВР Шумен, оператор и монтажист е Николай Николов.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"