Ще има голяма разлика в отношенията със САЩ според това кой е в Белия дом, заяви Борел

ЕС не тласка към война, а защитава Украйна от агресия

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче допълни, че не е негова работа да казва на американците какво да правят. На влизане за Съвет "Външни работи" той заяви:

"Американците трябва да решат кой искат да е в Белия дом. Със сигурност смятам, че ще има много голяма разлика за трансатлантическите отношения в зависимост от това кой е там. Но гражданите на Съединените щати трябва да решат това. Не искам да се меся, не смятам, че нашата роля е да казваме на американците какво трябва да правят или да изразяваме предпочитания към този или онзи.  Във всички случаи, това не е моята роля". 

Борел заяви, че ще поиска провеждането на сесия, ограничена само във формат министри, на която да се обсъдят последствията от визитите на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, Киев и Пекин, както и от речите на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто в Съвета за сигурност на ООН. В нея той обвини ЕС, че натиска за война:

"Това е напълно неприемливо. ЕС подкрепя Украйна и иска тази война да приключи на основата на Хартата на ООН. Ние ще обсъдим как страните-членки оценяват тази позиция на държавата, която е ротационен председател на Общността. ЕС не тласка към война и не е на страната на войната. Той защитава Украйна от агресия".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"