Юли стана поредният месец, обявен за най-горещ в историята

Миналият месец е бил най-горещият юли в историята на измерванията, според американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA), цитирано от АФП. Освен това той е отбелязал четиринадесети пореден месечен температурен рекорд. Вероятността 2024 г. да бъде най-топлата година, наблюдавана някога, е 77%. 

Миналата седмица службата „Коперник“ на Европейския съюз за наблюдение на климатичните промени, която използва различен набор от данни, изчисли, че юли 2024 г. е бил малко по-хладен от юли 2023 г.  И двете агенции обаче са единодушни, че ситуацията е тревожна, тъй като през последната година всеки месец са регистрирани изключителни месечни температури, предаде БТА.

Според NOAA, чиито данни се събират 175 години, 2024 г. със сигурност ще бъде една от петте най-топли години. През юли глобалната температура е била с 1,21 градуса по Целзий по-висока от средната за 20-и век (15,8 градуса Целзий). Периодът беше белязан и от поредица горещи вълни в страните от Средиземноморието и Персийския залив. Африка, Европа и Азия отбелязаха най-горещия си юли, а в Северна Америка той беше вторият най-горещ. Океаните също са регистрирани втория най-топъл месец юли, с което се слага край на 15-те месеца на последователни месечни температурни рекорди в моретата. Друг фактор, който е повлиял на температурните рекорди, е климатичното явление Ел Ниньо, чийто край настъпи през юни месец. 

Най-горещата регистрирана година е 2023.

„Опустошителните последици от изменението на климата започнаха много преди 2023 г. и ще продължат, докато глобалните емисии на парникови газове не достигнат въглероден неутралитет“, каза миналата седмица Саманта Бърджис, заместник-ръководител на Службата за климатични промени „Коперник“ (C3S).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"