ЮНЕСКО призова Русия да пази културното наследство на Украйна

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО призова Русия да се въздържа от всякакви действия, които могат да нанесат преки или косвени щети на на културното наследство на Украйна. Това съобщи Министерството на външните работи на Украйна.

Според министерството съответното решение е осигурило значителна победа на Украйна на 46-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, където украинската делегация се е състояла от представители на Министерството на външните работи, Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси и Министерството на културата и информационната политика. Делегацията е била ръководена от Анастасия Бондар, заместник-министър на културата и информационната политика.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО направи преглед на състоянието на опазването на украинските обекти на световното наследство, които включват катедралата „Света София“ и свързаните с нея манастирски сгради в Киев, Киево-Печорската лавра, ансамбъла на историческия център на Лвов и историческия център на Одеса.

Комитетът също така призова Русия да спазва задълженията си съгласно международното право, включително член 6 от Конвенцията за световното наследство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"