Ядеш скариди – кихаш от домашен прах

Кръстосана алергия

Чувствителните към домати, киви или авокадо не могат да използват ръкавици и презервативи от латекс

Трудно е да се предвиди какво точно ще се окаже двоен алерген

В живота всичко е взаимосвързано. Ярко доказателство за това е наличието на кръстосана алергия, при която на хората с непоносимост към домашен прах не се препоръчва да ядат скариди, а на хората със свръхчувствителност към животински пърхот се препоръчва да стоят далеч от цъфтящи картофи. По какво кръстосаната алергия се различава от нормалната? И има ли превантивни мерки срещу нея?

Особеността на кръстосаната алергия е, че свръхчувствителността се проявява не само към един алерген, но и към цяла група, която има подобна структура (а именно идентичен набор от аминокиселини). Например човек, който обикновено реагира на домашен прах, може да получи алергична реакция, като изяде няколко скариди на вечеря. Просто казано, имунната система, поради сходната структура на клетките на скаридите и домашния прах (от гледна точка на съдържащите се в тях аминокиселини), бърка едното с другото и по навик предизвиква симптоми на алергия, сякаш нещастният страдащ не се е нахранил със скариди, а буквално е погълнал домашен прах.

Кръстосаните алергии са много коварни. Трудно е да се предвиди какво точно ще се окаже двоен алерген, въпреки че някои от най-често срещаните двойки вече са известни: например хората, които са чувствителни към дървесни полени, често имат алергична реакция и към ябълки. А хората с алергия към лайка се покриват с червени петна, след като изядат половин банан. Друг често срещан пример е, че хората, които са алергични към домати, киви или авокадо, обикновено не могат да използват гумени ръкавици или презервативи, тъй като имат значителна алергична реакция към латекс.

Симптоми

Кръстосаната алергия се проявява почти по същия начин като нормалната: алергичен ринит, сълзене, сърбеж и парене на кожата, подуване на лигавиците, бронхиална астма, уртикария, дерматит. Основните алергени, които причиняват всички тези изключително опасни симптоми, са домашен прах, растителен и цветен прашец, животински пърхот, хранителни продукти и дори неща на пръв поглед далеч от алергични явления, като слънчева светлина или студ.

Кръстосаната алергия, предвид нейните уникални свойства, постепенно набира скорост, увеличавайки набора от алергени, които причиняват идентични алергични симптоми при един и същ човек. Единственият начин да се спре тази снежна топка е да се диагностицира и да се вземат мерки за лечение и профилактика на алергичните реакции при първите признаци на алергия.

Профилактика

Мерките за предотвратяване на кръстосана алергия зависят преди всичко от първичния алерген. Например, ако сте алергични към цветен прашец, по време на периода на цъфтеж трябва да избягвате разходки в паркове и градини (особено при ветровито време), да носите слънчеви очила и маска, за да предпазите лигавиците си, да вземате душ два пъти на ден, да правите ежедневно мокро почистване на къщата, да сменяте дрехите по-често и да приемате антихистамини, ако е необходимо.

Ако имате хранителна алергия, трябва да бъдете изключително внимателни с ежедневната си диета и да използвате козметика и продукти за грижа само с надпис „хипоалергенни“.

Ако сте алергични към ухапвания от насекоми, не се препоръчва да ядете мед и пчелни продукти, както и морски дарове (скариди, миди, омари, стриди, месо от раци).

От какъвто и вид алергия да страдате, само алергологът може да ви даде най-пълната профилактична програма, като вземе предвид свойствата и характеристиките на кръстосаната алергия.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"