„Яйцето“ на Ferrari от 1950 г.

Уникален ретро автомобил ще бъде показан на изложение във Великобритания

Водеща е аеродинамиката

Уникален екземпляр Ferrari 166MM/212 Export Uovo от 1950 г. ще бъде водеща атракция на изложението Salon Prive в края на август. По традиция то се провежда в замъка Бленъм на херцозите Марлбъро, където по зелените ливади паркират някои от най-редките и специални автомобили в света.

Uovo на италиански означава „яйце“ и по идеален начин описва дизайна на този автомобил, който действително е изглеждал много футуристично при създаването си преди близо 75 години. Това е един от най-известните модели на Ferrari с аеродинамичен дизайн за високоскоростни шосейни състезания като Mille Miglia.

Поглед отзад показва защо това Ferrari е известно като „яйцето“.

Състезателният пилот Джанино Марцото (двукратен победител в Mille Miglia) е движещата сила зад модела Uovo. Той е бил убеден, че наред с мощността на V12 двигателите на Ferrari подобрената аеродинамика може да осигури по-добро цялостно представяне. Пилотът е поръчал за себе си и за брат си две шасита, които да бъдат доставени с двигатели и ходова част, но без каросерия.

Тя е проектирана допълнително от конструктора Паоло Фонтана като елегантно, ниско, заоблено и леко купе с много здрава структура. Каросерията е изработена от лека алуминиева сплав с магнезий и се отличава с нисък нос, стръмно наклонено челно стъкло и тесен кокпит. Седалката на пилота е изтеглена назад по заръка на Енцо Ферари, че тази позиция помага на водача да постигне по-добро съвършенство на презавиването.

Водачът седи почти върху задната ос, за да владее перфектно презавиването.

Ключова характеристика на Uovo е неговият изключително голям резервоар за гориво, конфигуриран с оглед на шосейни състезания на дълги разстояния, което позволява изминаване на повече от 300 мили между спиранията за зареждане.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"