Янев готов на всякаква коалиция в интерес на гражданите (обзор)

“Български възход” ще имат 12 депутати в 48-ото НС

Генералът разчете вота като призив към политиците - “седнете и се разберете”

Янев беше премиер в два служебни кабинета

“Може да приемем всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани. Винаги съм казвал, че този тип коалиции трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения”. Това обяви лидерът на единствената нова партия в 48-ото НС “Български възход” Стефан Янев. Неговата парламентарна група ще има 12 депутати.

“Ние сме най-малката парламентарна група. Но всъщност участието в политическия живот и в парламента не разделя партиите на големи и малки, а на такива, които предлагат решения и такива, които не предлагат решения”, категоричен бе Янев.

По думите му съставянето на кабинет е отговорност на всички политици. “Съставянето на правителство трябва да е отговорно поведение на всички политици и на всички парламентарно представени партии. Това мое виждане не се е променило. Очертаващият се зимен сезон с комбинация от кризи, изискват от всички нас на политическото поле, да намерим пътя към диалога”.

Пред Нова телевизия Янев разчете вота по следния начин: “При тази ниска избирателна активност и при този тип парламент, който е без ясно мнозинство посланието е “седнете и се разберете”.

“Потенциал за правителство може да се намери във всеки парламент, когато партиите, които са представени, осъзнаят, че българският народ ги е изпратил там да търсят решение, а не да създават допълнителни проблеми”, каза още Янев и подчерта, че след края на кампанията е време за диалог.

Лидерът на “Български възход” се надява партията му да бъде част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите.

Янев представи и идеята си за създаване на “морален борд”, който да следи политическото поведение на народните представители от партията. Каза, че работели активно да осъществят това намерение. “За мен моралът не е клише”, коментира той.

Преди да тръгне към своя политически проект Стефан Янев бе министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков, но бе принуден да подаде оставка. Преди това той беше вицепремиер и министър на отбраната в първото служебно правителство на Румен Радев (27 януари - 4 май 2017) и служебен премиер във второто и третото правителство на Радев (12 май 2021 - 13 декември 2021).

В периода от 2011 до 2014 г. генерал Стефан Янев е военен аташе в САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"