Япония не иска да участва в договор за забрана на ядрените оръжия

Япония заяви днес, че няма да подпише договор на ООН за забрана на ядрените оръжия и не подкрепя влизането му в сила догодина, предаде Асошиейтед прес.

По този начин правителството отхвърли желанието на оцелели от атомните бомбардировки японци, които призовават страната да се присъедини към споразумението и да работи за свят без ядрени оръжия.

ООН потвърди в събота, че 50 държави са ратифицирали договора, проправяйки пътя за влизането му в сила до 90 дни. Съобщението беше приветствано от противници на ядрените оръжия. Споразумението обаче среща силна съпротива от САЩ и други водещи ядрени сили.

Главният секретар на японското правителство Кацуноби Като каза, че Токио споделя стремежа за свят без ядрени оръжия, но не смята, че договорът е начинът за постигането на тази цел.
"Подходът на Япония е различен от този на договора и няма промяна в нашата позиция да не го подпишем", заяви той.

"Съмняваме се дали нараства подкрепата дори сред държавите без ядрени оръжия, а камо ли сред държавите с ядрени оръжия", заяви Като.

По думите му Япония иска да работи за преодоляване на различията по тази тема между ядрените сили и държавите без ядрени оръжия.

Японци, оцелели от атомните бомбардировки, подновиха призива си Япония да подпише договора за забрана на ядрените оръжия.

Япония отказва да подпише договора, въпреки че е единствената държава в света, преживяла ядрени нападения. Тя също така не иска да притежава, произвежда или приема на своя територия ядрени оръжия.

В Япония са разположени 50 000 американски войници, а страната е защитена от американския ядрен чадър. Нейният договор за сигурност със САЩ също така усложнява усилията за присъединяването й към споразумението за забрана на ядрените оръжия, тъй като укрепва способностите на армията й да се справи със заплахи от Северна Корея и Китай.

"Необходимо е да отговорим по подходящ начин на сегашните заплахи за сигурността, като поддържаме или засилваме възможностите си за възпиране. Трябва да бъдем реалисти за насърчаването на ядреното разоръжаване", каза Като.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"