Япония, САЩ и Южна Корея проведоха първото съвместно учение на своите сили за брегова охрана

Япония, САЩ и Южна Корея проведоха първото съвместно учение на своите сили за брегова охрана, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че маневрите край японското крайбрежие са част от укрепването на морските връзки между трите страни на фона на нарастващата агресивност на Китай.

През август между лидерите на САЩ, Япония и Южна Корея сключиха споразумение за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността с цел гарантиране на мира и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион.

Патрулни кораби на всяка от трите страните и два хеликоптера се включиха в тренировъчни операции по търсене и спасяване във водите край северното крайбрежие на Майдзуру в префектура Киото.

През последните години капацитетът за отбрана на Югозападна Япония, включително на Окинава и външните острови, които са смятани за стратегически, бе увеличен значително в отговор на нарастващата китайска мощ в региона и напрежението около Тайван, за който Пекин предявява претенции, отбелязва АП.

Миналия месец силите за брегова охрана на Япония, САЩ и Южна Корея подписаха споразумение за съвместна работа за опазване на морските ресурси, противодействие на незаконния риболов, провеждане на операции по търсене и спасяване и подобряване на възможностите за прилагане на морското право в региона.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"