2014-а - бол гафове в политиката, тук-там - постижение

Два национални избора и две предизборни кампании - ако тръгнем да изброяваме смешките, гафовете и пресолените обещания, на които се наслушахме - ще ни трябва седмица и тон мастило. Имахме дори политик националист, открил кампанията си за парламента в столицата на друга държава - Москва... Но и това мина.

Добрата новина е, че макар резултатът от парламентарния вот да е най-шареният парламент досега, поне през 2014 г. политиците успяха да съберат правителство.
Е, и преговорите не минаха без гафове - Реформаторският блок дори си призна своя - обещанието, че ако те участват, Бойко Борисов няма да е премиер. Друг е въпросът дали признат гаф е половин гаф. Премиерът също не пропусна да нагнетява напрежение - ту искаше кабинет на малцинството, ту спешни нови предсрочни избори...
За постижение сред гафовете минават още две неща - изстраданата, но все пак постигната обща номинация на Кристалина Георгиева за еврокомисар и общата позиция на новата власт и опозицията за пред Брюксел по проекта "Южен поток"...
Покрай изборите се роди и партия, която вече се очертава като гаф - "България без цензура". Лидерът Николай Бареков се отказа от парламентарната група на коалицията, която сам създаде. А тя се отказа от него...

Поздрави от... Джим
Кери за Бойко Борисов

Денят е 19 декември, а в студиото на "Панорама" по БНТ е премиерът Бойко Борисов в една от малкото му медийни изяви под формата на интервю, откакто отново е начело на правителството.
Очаквано министър-председателят похвали управлението си, макар да е на власт от малко повече от месец. И не пропусна да отбележи европейската и световната подкрепа, на която обича да се радва публично. Май само поздравлението от лидера на Северна Корея Ким Чен Ун не бе сред топ новините на правителствения пресцентър.
В "Панорама" Борисов заяви: "Огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си."
Последва конфуз в студиото. Водещият Бойко Василев все пак уточни, че вероятно Борисов няма предвид популярния канадски комедиен актьор от "Маската", а държавният секретар на САЩ. Външният министър на Барак Обама обаче се казва Джон, а не Джим. Борисов прие забележката с полуусмивка.
Лапсусът на премиера стана повод за вълна от коментари в интернет медии и блогове. Тезата беше следната - по-добре да се беше обадил Джим Кери наистина... Това би значело, че поздравите са от холивудска знаменитост. Честитката от Джон Кери за спечелените от Борисов избори и вторият му премиерски мандат в България - страна от НАТО и партньор на САЩ, може да мине под надслов "протокол". Особено без нужните подробности как е бил проведен разговорът и кои са били обсъдените теми между двамата държавници.
За разлика от първия си мандат, Борисов засега не генерира толкова крилати фрази и рядко застава пред репортерските микрофони.

Президентски
митинг на 10.11.

Президентът Росен Плевнелиев, без да иска, подсказа, че спомените му от падането на Тодор Живков от власт и последвалите митинги за извоюване на демокрация в България с годините са започнали да избледняват. Все пак от 10 ноември 1989 г. минаха 25 години.
На въпрос къде е бил на символичната дата, Плевнелиев отговори, цитиран от “Дарик”: “Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга.” И разказа как с негов приятел студент, щом чули по радиото, че ще има промяна в държавата, отишли на митинг с два плаката: “Съд за виновниците” и “Дворците на БКП да станат болници и училища”.
На 10 ноември обаче Тодор Живков не пада заради митинги, а след решение на пленума на ЦК на БКП, проведено на този ден в резиденция “Бояна”.
Според историята първият митинг срещу тоталитаризма се състои седмица по-късно - на 18 ноември пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

№15 измести Станишев,
а той избра Брюксел

За бившия лидер на БСП Сергей Станишев 2014 г. си беше тройно критична. Кабинетът “Орешарски” не успя да удържи властта, левицата пожъна загуба на евровота, докато той още бе начело, а неизвестният №15 в листата на социалистите за евроизборите Момчил Неков го изпревари с преференциите за Брюксел. Макар и погрешка - заради съвпадение на номера на БСП в интегралната бюлетина и този на Неков в листата.
По ирония на съдбата БСП въведе ниския праг за преференциално гласуване, а самият Станишев агитираше с №15 на ревера си за БСП. Но макар мнозина - и от ГЕРБ, и от ДПС, да злорадстваха, “грешките” в преференцията ги застигнаха на парламентарния вот.
Станишев “сгафи” с различни версии дали ще става евродепутат, или ще остане в България. Първоначалната му версия бе, че остава, макар да води евролистата. На финалната права на законовия срок размисли и избра Брюксел пред София.

Комунизмът - пак
светъл идеал...

“Комунизмът е много красив идеал, за който са загинали много светли и честни личности.” Това обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки на първата си пресконференция след назначаването му от президента Росен Плевнелиев. И вкара в смут недоволните от кабинета с мандат на БСП, който току-що бе паднал от власт.
Критиките към конституционалиста, който е бивш член на БСП и бивш депутат от левицата, не закъсняха, но отшумяха сравнително бързо. Самият Близнашки отвърна за миналото си в левицата така: “Да го изтрия ли?! Не виждам как бих могъл да го направя. Това е част от моя живот, част от моята биография... Мисля, че съм една от онези личности, които последователно са се борили за въвеждането и отстояването на демократичния правов ред в България.”

Културата
срещу Бинев

Новото управление на ГЕРБ и партньори също успя да предизвика протести пред парламента заради назначение още на старта си, макар и не така мощни като предшествениците си. Бунт на “хората от културата” предизвика избора на депутата Слави Бинев от Патриотичния фронт за председател на комисията по култура и медии в Народното събрание. Макар че постът е по-скоро организационен и председателят на комисията няма по-голяма власт от останалите депутати, част от обществото не прие избора. Въпреки че самият Бинев уверяваше, че е подготвен за мястото, че е меценат, а “ако не бяха Медичите и Борджиите, Микеланджело и Леонардо щяха да си останат обикновени бояджии”. След няколко дни на рехави, но гласовити протести Бинев подаде оставка от парламентарния пост и го “предаде” на колежката си от ПФ Поли Карастоянова. Тя обърка името на шефа на БНР след избора си, но лапсусът не предизвика силна реакция. Нито изборът .

Пак издънка с негласуван
закон в “Държавен вестник”

На ГЕРБ никак не им върви с публикациите в “Държавен вестник”, щом дойдат на власт. През 2009 г. управляващите сътвориха шумен скандал с обнародване на негласуван от парламента текст от закона за наркотичните вещества, които на всичко отгоре разрешаваха реклами с картинки на марихуана например. Вторият им мандат тръгна подобно - в официоза, в който публикация значи, че даден документ влиза в сила, се появи постановление за плащане на 2 млн. евро обезщетение на германска фирма без Народното събрание да е ратифицирало договора с германската страна, както изисква конституцията. Мая Манолова от БСП обвини ГЕРБ и шефката на НС Цецка Цачева в измама от трибуната. Изненадващо Цачева, която е юрист, обяви, че ще даде социалистката на съд. Тъй като депутатите имат имунитет за нещата, които говорят от парламентарната трибуна, избраничката от ГЕРБ поиска Манолова сама да се откаже от защитата си заради казуса. С което сътвори нов гаф. По закон само главният прокурор може да иска депутатски имунитет. И това няма как да е заради водене на дела от частен характер. Развръзката на казуса предстои.

Кунева “насрочи”
конгрес на ЕНП

Малко след парламентарния вот и в разгара на подозренията, че част от Реформаторския блок води “тайни” разговори с ГЕРБ, лидерката на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева се появи с централата на партията на Бойко Борисов. “Разкритието” за визитата накара Кунева да обясни, че била там “по брюкселски дела” - разговаряла с международния отдел на ГЕРБ за търсене на подкрепа за бъдещото членство на партията в ЕНП и предстоящия конгрес на европейската десница, който щял да се проведе на 23 октомври 2014 г.
Оказа се, че висшият форум на ЕНП на посочената от Кунева дата няма да заседава - той се събра последно същата година през пролетта в Дъблин и до следващото заседание има много време. От централата на ГЕРБ се затрудниха да кажат и кой представлява международния отдел на партията. Назоваха само едно име на момиче, което обаче не е политическа фигура, а служител на администрацията.
Все пак след няколко седмици ДБГ наистина обявиха, че ще кандидатстват за членство в ЕНП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Sto Do Sto

    Интересно, че когато той самият хвърляше храна по културните паметници по центъра - тогава нямаше проблем. Сега вече ще ги охранява полиция - да не би някой да реши да протестира срещу него по начина на Отровените. Двуличен комунист!

Още от Лайфстайл